Az Erdélyi Körök Országos Szövetsége
egységes magyar nemzetben gondolkodik

Az Erdélyi Körök Országos Szövetsége (EKOSZ) megtartotta rendkívüli közgyűlését 2013. szeptember 28-án Budapesten. Szekeres Lukács Sándor, a májusban megválasztott új elnök legfontosabb dolognak tartja, hogy az EKOSZ 2013. május 11-12-i közgyűlését követően szervezetük jogi ügyeit rendezzék, hisz ahogy mondta, a törvény szerint 30 napjuk van arra, hogy a változtatás-bejegyzést megtegyék.

EKOSZ-közgyűlés

A rendkívüli közgyűlést a Bujdosó Székely Vendéglőben tartották, ahol a küldöttek elfogadták az elnöki beszámolót, a 2014. évi költségvetést, továbbá az éves munkatervet.

EKOSZ-közgyűlésAz EKOSZ elnöke elmondta: – A nyár folyamán szülőföldjén, Felsősófalván közadakozásból felavatták az egyetlen székely fejedelem: Székely Mózes első szobrát, melyről hírt adtak az EKOSZ lapjában, az Átalvetőben is.

Az EKOSZ egész évben szoros kapcsolatot tartott a Civil Összefogás Fórumával (CÖF), s kezdeményezéseit elfogadta. Az EKOSZ, a CÖF-el közösen javasolni fogja a törvényhozóknak, hogy módosítsák, egyszerűsítsék az új civil törvényt, hogy ne kelljen ügyvédet fogadni olyan esetekben, amikor egy civil szervezetben tisztújítás történik, ezen kívül számos egyszerűsítő javaslatot terjesztenek elő.

EKOSZ-közgyűlésSzekeres Lukács Sándor kijelentette, az EKOSZ a Székely Nemzeti Tanáccsal karöltve látja a jelenlegi román kormány azon eltökéltségét, hogy a közigazgatási, fejlesztési régiók átszervezésének ürügyén a Székelyföldet úgy akarják átszervezni, hogy a magyarság mindenütt kisebbségbe kerüljön. A három székely megyéhez, most újabban Brassót is odacsatolnák és ezzel régió szintjén is a magyarság jelentős kisebbségbe kerülhet. Ezt az EKOSZ, de egyetlen magyar ember sem hagyhatja –  mondta az EKOSZ elnöke, ezért az EKOSZ tagsága részt vesz az október 27-i Székelyek nagy  menetelésén, mert az EKOSZ elnöke szerint, amennyiben nem élnek a civil nyomásgyakorlással, és más hasonló eszközökkel, akkor Erdélyben és ezen belül a Székelyföldön szomorú jövő elé néznek a magyar emberek.

EKOSZ-közgyűlés

Szekeres Lukács Sándor bejelentette, a nyár elején felvette a kapcsolatot az egyik középiskolai osztálytársával, aki a Veszprémi Egyetemen tanít és ígérete szerint, egyik tanítványa segítségével elkészítik az EKOSZ új interaktív honlapját, mely folyamatosan bővíthető és újítható lesz.

Elhalálozás miatt az új elnök bemutatta Havrila Jánosnét, az EKOSZ új könyvelőjét és pénztárosát.

EKOSZ-közgyűlés

Az EKOSZ éves munkatervében megállapítja: nemzeti, egységes magyar nemzetben gondolkodó szervezet. Tevékenységével továbbra is ezt a szemléletet kívánják fenntartani, terjeszteni.  Változatlan feladatként határozzák meg a tagszervezetek közötti kapcsolatok biztosítását, egymás munkájának, eredményeinek ismertetését, népszerűsítését. Ennek eszközei: a Szövetség rendezvényei, lapjuk, az Átalvető és annak hírei, valamint a Beszámolók című rovata, legfőképp pedig számítógépes hálózatuk.

Az EKOSZ kiemelt törekvése: saját, erdélyi magyar identitásuk megőrzése, amelynek Magyarország jelen belpolitikai viszonyai közepette különös jelentőséget tulajdonítanak. Továbbá az autonómia megvalósulása érdekében az erdélyi politikai erők hazai ismertetése és népszerűsítése.

Az EKOSZ 2014-ben is részt vesz az „Erdélyország az én hazám” című verőcei kulturális fesztiválon. Választmányi ülését idén októberben, míg Közgyűlését májusban tartja.

Frigyesy Ágnes felvételeivel

EKOSZ-közgyűlés

Közzététel: 2013. október 9.

Budapesti Székely Kör