Száguldó zarándoklat

Kötet a csíksomlyói búcsú és a zarándokvonatok történetéről

A Budapesti Székely Kör legutóbbi klub-rendezvényén Gyócsi László közíró-újságíró mutatta be Száguldó zarándoklat és a Szulejmán – végzetes győzelem című könyveit 2014.  május 14-én Budapesten, az Aranytíz Kultúrház Székelykör klubtermében. Gyócsi László, aki 18 alkalommal járt a csíksomlyói búcsúban, történeti áttekintést ad a pünkösdi nagy zarándoklat történetéről, valamint beszámol a 2008-ban először induló Székely gyors zarándokvonat nagy sikeréről, ezt néhány év múlva követte a Csíksomlyó expressz.

Gyócsi László megállapítja kötetében: Ez a pünkösdi hittel gazdag esemény, a búcsúi áhítat, akár egy Dsida Jenő verssel is még teljesebbé tehető. Különösen, ha a Somlyó-hely lábához közeli ferencesek templomában járja át a hívő zarándokok lelkét az Assisi Szent Ferenc megtestesített Isten és ember közeliség, a teremtő és teremtett halhatatlan gyönyörűsége. Dsida „Kóbor énekek” című versciklusából kicsendül Szent Ferenc életöröme: „Csak megáradóan tudom kicsordítani magamból a misztérium szelíd borzongását, a Feltámadás tavaszi mámorát.”

A Száguldó zarándoklat című kis kötet megvásárolható a Pünkösdi búcsúba induló két zarándokvonat – Székely gyors, Csíksomlyó expressz – indulása előtt hajnalban a Keleti pályaudvaron, ahol a szerző dedikálja majd kötetét.

(y-nes)

Frigyesy Ágnes felvételeivel

Száguldó zarándoklat

Száguldó zarádoklat

Száguldó zarándoklat

Száguldó zarándoklat

Száguldó zarándoklat

Száguldó zarándoklat

Száguldó zarándoklat - A kegyszobor

Közzététel: 2014. május 16.

Budapesti Székely Kör