A mi nemzedékünk feladata és küldetése, hogy megtörjük Trianon átkát a lelkekben

Magyarországon Élő Erdélyiek Találkozója
a Reménység Szigetén

Idén is megszervezték a Magyarországon Élő Erdélyiek Találkozóját 2014. május 4-én az Erdélyi Gyülekezetben, a Reménység Szigetén. A találkozó idei központi témája a 100 éve kitört I. világháború. A rendezvény résztvevőit levélben köszöntötte Hende Csaba honvédelmi miniszter, melyet Papp Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium ezredese olvasott fel.

Erdélyiek találkozója a Reménység SzigeténHende Csaba levelében megállapítja: – 100 esztendeje kezdődött az I. világháború, az az európai és világméretű katasztrófa, amelyben egy egész nemzedék járta meg a harcterek poklát. Nagyapáink, dédapáink hatalmas, olykor emberfeletti teljesítményekre is hajlandók voltak, hogy megvédjék mindazt, amit számukra a haza jelentett. Voltak közöttük mindenféle emberek Magyarország minden tájáról, gazdagok és szegények, iskolázottak és tanulatlanok, mindenféle vallásból. Leírhatatlan, hogy mit éltek át a doberdói fedezékekben, Erdély havasaiban, Gorlice mezején, a szibériai hadifogolytáborokban, a hadikórházakban. Áldozatukat, amit a Hazáért hoztak, az ő életükben nem kísérte siker. Az ő áldozatuk bennünk nyerheti el a maga értelmét. Elnyerheti, ha hajlandóak vagyunk megismerni és megérteni mindazt, amit megtettek értünk.

Erdélyiek találkozója a Reménység SzigeténMagyarország honvédelmi minisztere hangsúlyozza: – Az ő áldozatuk arra figyelmeztet bennünket, hogy milyen értékes a haza és a nemzet, amiben összetartozunk. Emlékeznünk kell mindazokra, akik hazatérve a frontokról az ország szétdaraboltatása után az elnyomatás idején is megőrizték ezt az összetartozást: anyanyelvüket, közösségeiket, a templomot és az iskolát. Az ő útjuk számunkra is példát és feladatot ad.

Hende Csaba a jövőt illetően megállapítja: – A mi nemzedékünk feladata és küldetése, hogy egyszer s mindenkorra megtörjük Trianon átkát a lelkekben. Újraszőjük azokat a kapcsolatokat, amelyek az elszakított nemzetrészek között az elmúlt nem egészen 5 emberöltő alatt meggyengültek, meglazultak, hogy a Haza a magasban összenőhessen, mert összetartozik.

Erdélyiek találkozója a Reménység SzigeténMagyarország honvédelmi minisztere levelében rámutat: – Önöknél senki sem ismeri jobban az itthoni és az otthoni világot. Azt, hogy miként találhatunk egymásra, miként lehet újra közös életünk. Köszönöm mindazt, amit eddig tettek ezért az ügyért, amit eddig tettek egymásért, rokonaikért, barátaikért, szülőhelyük közösségeiért – végső soron a nemzetért. Kérem Istent, hogy kísérje áldás munkájukat, amelyben mi, a most alakuló kormány tagjai is társaik vagyunk.

Stencinger Norbert történész I. világháborúról szóló összefoglaló előadását követően Bánkuti Ákos és Herein Gyula, a Budakeszi Kultúra Alapítvány két kurátora számolt be értékes történelmi emlékezet-ápoló tevékenységükről, melynek egyik kiemelkedő eredménye a Gyimesi-szoros Keleti Kárpátok lábainál húzódó egykori harctereken felállított hősi emlékkeresztek, fejfák, emlékművek felállítása.

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén

A gyimesbükki templomban áldotta meg a helyi plébános azt a 25 keresztet, melyet az elmúlt években állítottak fel a Gyimesi-hegyekben. A Kelet-Magyarországi Speciális Mentők, és a Hargitai Hegyimentők kezdeményezésére,  a Honvédelmi Minisztérium támogatásával ma már áll a Határvadászok emlékútja is.

Erdélyiek találkozója a Reménység SzigeténBánkuti Ákos elmondta: – A hadisírok gondozásával az ezeréves határnál szeretnék tudatosítani a még élő rokonok előtt a valós, igaz információkat, végtisztességet szeretnének adni az egykor elhunyt katonáknak, akik védték a Haza földjét, s a sírgondozásba szeretnék bevonni a fiatalokat is. A Budakeszi Kultúra Alapítvány munkatársai másfél millió forinttal járultak hozzá a kontumáci kápolna felújításához, valamint a helyi lakosokkal közösen Katonai emlékhelyet állítottak, ahol látható az I. és II. világháború hőseinek fala, külön tiszteleghetünk az 1956-os és az 1989-es forradalmár hősök előtt.

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén

A Budakeszi Kultúra Alapítvány egyik legnagyobb vállalkozása a történelmi Magyarország határán, az erdélyi Gyimesi-szorosban, a Rákóczi-vár lábánál álló 30-as számú vasúti őrház, a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrházának felújítása volt.  2008 Pünkösd vasárnapján több tízezer zarándok ünnepelt együtt, többek között ekkor indult először Székelyföldre magyar mozdony-vezette zarándokvonat, a Székely gyors a csíksomlyói búcsúba, majd ezt követően másnap az ezeréves határhoz! A történelmi eseményre érkezőket e szavakkal fogadták a székely testvérek: Késtetek 64 évet! A nagy találkozás megható és felejthetetlen pillanataira e cikk szerzője is jól emlékezik, hisz az örömkönnyek, ölelések és a vonatba benyújtott virágok emléke ma sem feledhető.

Erdélyiek találkozója a Reménység SzigeténAznap Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tartotta az emlékezetes szentmisét a kontumáci kápolnánál, ahol ma már áll a tavaly felszentelt Hitünk kapuja is.

Herein Gyula, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kurátora részletesen beszámolt e történelmi eseményről: – 2008 márciusában kezdtek hozzá a munkálatokhoz, s a mintegy 250 adományozó és helyi kivitelezők részvételével sikerült befejezni a felújítást Pünkösd vasárnapra. Az őrház átadására a Budakeszi Kultúra Alapítvány megjelentette Sebő Ödön A halálra ítélt zászlóalj című könyvét, amely a Gyimesi-szorosban 1944. augusztus 28. és szeptember 20. között lezajlott hősies védekezés harcainak, majd a bekerítésből való bravúros kitörésnek állít emléket. A 32. határvadász zászlóaljhoz tartozó harccsoport a gyimesbükki helyőrség parancsnoka, Sebő Ödön vezetése alatt az orosz frontot három hétig feltartóztatva védte az ősi határt.

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén2010-ben felújították a leégett Dani Gergely Magyar Tannyelvű Óvoda és Általános Iskolát, melyhez az alapítvány mintegy 5 millió forintot gyűjtött.
2011-ben felújították a Tatros folyó hídját.

A nagyon aktív Budakeszi Kultúra Alapítvány munkatársai szeretnék felújítani a romjaiban heverő Rákóczi-várat, mely műemléki felügyelet alatt áll, valamint nagy terveik között szerepel az 1938-ban Szent István halálának 900. évfordulóján a Szent Jobbot kétéves országlátásra szállító ún. aranykocsi újjáépítése, remélve, hogy a díszes vagon teljes pompájában a 2038. évi ezeréves megemlékezéseken is helyt áll majd.

Erdélyiek találkozója a Reménység SzigeténA rekonstruált Aranyvonat elkészültét követően a Szent Jobbot vinné el a csíksomlyói búcsúba. A tervhez szükséges 100 millió forint kormánytámogatást a Magyar Nemzeti Múzeum már megkapta, tervek szerint jövőre indulhat útjára az Aranyvonat.

Herein Gyula még egy megvalósult tervről is beszámolt: idén Pünkösd hétfőn szentelik fel a Gyimesek Szép-Havas csúcsán feltárt és újjáépülő középkori kőkápolnát, melynek csúcs-keresztjét, mely a kápolna tetejére kerül, megmutatta hallgatóságának a Reménység Szigetén.

A Budakeszi Kultúra Alapítvány alapítója: Koós Hutás Katalin, elnöke: Hidas Mátyás.

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén

A Magyarországon Élő Erdélyiek Találkozója római katolikus szentmisével kezdődött, idén Hurgoi János Gyulafehérvár/Zalatna plébánosa mutatta be, majd úrvacsorás istentisztelettel zárult. Igét hirdetett Zalatnay István, az Erdélyi Gyülekezet vezető református lelkésze.

Erdélyiek találkozója a Reménység SzigeténZalatnay István, aki egyben a Rendezvény házigazdája volt, elmondta: – Az Erdélyi Gyülekezet az egyház örök küldetését sajátos helyzetben és az abból fakadó feladatokat végezve gyakorolja. Arra törekszik, hogy a Magyarországon élő erdélyi kötődésű ember számára lelki, szellemi otthont nyújtson, hogy közelebb segítse a nemzeti sorskérdésekért elkötelezett embereket a hithez, az egyházak számára pedig minél fontosabbá tegye a határon túli magyarságot.

Az Erdélyi Gyülekezet helyet biztosít a május 17-én zajló Erdélyi Körök Országos Szövetsége (EKOSZ) közgyűlésének, valamint készülnek a június 1-i Németh Géza Emlékkonferenciára, és a Budapesti Székely Körrel közösen szervezett Szent László-napi Bukovinai Székely Találkozóra június 28-29-én. Minden békességet szerető embert várják a rendezvényekre.

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén

Erdélyiek találkozója a Reménység Szigetén

Frigyesy Ágnes
A szerző képriportjával ©

Közzététel: 2014. május 31.

Budapesti Székely Kör