A 150 éves Vigadó ünnepi programjáról

Frigyesy Ágnes képriportjával ©

150 éves a VigadóHangversenyekkel, művészeti programokkal és egész napos konferenciával ünneplik a Pesti Vigadó átadásának 150 éves évfordulóját januárban és februárban - hangzott el a jubileumi rendezvényeket felvezető sajtótájékoztatón.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke kiemelte: bár története során számtalanszor elpusztult a Vigadó, 150 év elteltével újra ,,élő állapotban" lehet jelen, sőt, soha ilyen fényében, pompájában nem volt, mint most. ,,Egyedülálló összművészeti központról van szó, Európa egyetlen olyan kulturális helyszínéről, ahol hat műfaj produkciói akár egy időben lehetnek jelen" - hangsúlyozta.

150 éves a Vigadó

Juhász Judit, az MMA szóvivője elmondta: a január 13-tól február 20-ig tartó ünnepi programok az akadémia kilenc tagozatának sokszínűségét hivatottak bemutatni a fővárosi és vidéki közönségnek, köztük a gyerekeknek.

150 éves a VigadóMűvészeti programokkal és konferenciával ünneplik a 150 éves Vigadót.

Kiemelt helyet foglalnak el a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas bábművész, Kemény Henrik 90. születésnapja köré szerveződő programok. Szervusztok, pajtikák! címmel január 13. és február 1. között látható az életművet bemutató kiállítás, január 22-én, a magyar kultúra napján pedig a gyerekeket várják bábelőadásra, közös bábkészítésre és drámapedagógiai foglalkozásra. Január 29-én, Kemény Henrik születésnapján díjátadóval és könyvbemutatóval egybekötött ünnepi ülést tartanak - ismertette Juhász Judit.

150 éves a Vigadó

A magyar kultúra napján a bábos gyerekprogramok mellett csoportos, szervezett idegenvezetéssel, a Vigadó téren térzenével, este a díszteremben a Virtuózok tehetségkutató három kategóriagyőztese, Boros Mihály, Lugosi Dániel Ali és Gyöngyösi Ivett ünnepi hangversenyével várják a vendégeket.

150 éves a Vigadó

A 150 éves a Vigadó című sorozat további zenei programjai közé tartozik a két zongorista-házaspárból álló Magyar Zongorás Négyes, azaz Várnagy Andrea, Farkas Zsolt, Hegedűs Katalin és Hegedűs Endre koncertje, a Honvéd Férfikar Liszt, Európa vándora című hangversenye és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje, amelyen Beethoven IX. szimfóniája mellett Erkel Ünnepi nyitánya is elhangzik Hollerung Gábor vezényletével.

150 éves a VigadóLázár Kati Jászai Mari-estjével érkezik, Béres Ilona és Tordai Teri Örkény Macskajátékának Berényi Gábor-féle átiratát adja elő, Blaskó Péter pedig Mikes Kelemen életét eleveníti fel Tamás Menyhért monodrámájában – részletezte Juhász Judit.

Bár a magyar animáció 100 évét tavaly ünnepelték, az évfordulót kissé ,,megnyújtva" kiállítást rendeznek a témában, míg a Pesti Vigadó épületének 150 éves történetét egész napos konferencián vitatják meg február 12-én; ennek részleteit később ismertetik.

Forrás: MTI

150 éves a Vigadó

150 éves a Vigadó

150 éves a Vigadó

150 éves a Vigadó

Közzététel: 2015. január 11.

Budapesti Székely Kör