Megemlékezést tart március 10-én a Székelyföldért Társaság

A Székelyföldért Társaság a korábbi évekhez hasonlóan a Székely Szabadság Napján, 2015. március 10-én megemlékezést szervez Budapesten az 1854-ben kivégzett és várfogságra ítélt Habsburg-ellenes szabadságharcosok, székely vértanúk tiszteletére.

A rendezvénnyel ugyanakkor tiltakozunk az ellen, hogy Románia hatóságai, immár nem is burkoltan, betiltva a Székely Nemzeti Tanács által tervezett marosvásárhelyi felvonulást, lábbal tiporják a romániai magyarokat, székelyeket is megillető demokratikus jogokat, de tiltakozunk a román kormány Székelyföldet felosztani szándékozó régiósítási terve ellen is.

A rendezvényünk és a világ több pontján szervezett megemlékezéssel egybekötött tiltakozások létjogosultságát még jobban alátámasztja a román hatóságok Marosvásárhelyen elkövetett jogtiprása.

A 2015. március 10-i budapesti megemlékezésre a Hősök terén – az előző évhez hasonlóan – a Tér Szépművészeti Múzeum felőli oldalán felállítandó színpad körül kerül sor, kedden délután 18:00 órakor. A rendezvény időtartama: 60-75 perc. A megemlékezés szervezésében és lebonyolításában részt vesznek a Magyarországon bejegyzett székely társegyesületek többsége is.

Jöjjenek el mindazok, akik együtt éreznek a székelyföldi magyarok megmaradásának egyetlen közjogi lehetőségével, a Románia keretén belüli, székelyföldi autonómia jogos követelésének ügyével!

Hozzanak egy-egy gyertyát (mécsest), amelyet a színpad előtt színes mécsesekből kirakott Székelyföld határait körülállva, helyzetüket mélyen átérezve, velük szimpatizálva, örömtüzekként, erős bizakodással fogunk közösen, azonos időpontban, meggyújtani.

A rendezvény költségeihez 100 illetve 200 Ft-os érmékkel lehet a helyszíni gyűjtőhelyeken hozzájárulni.

A Székelyföldért Társaság elnöksége

Forrás: Erdely.ma

Közzététel: 2015. március 1.

Budapesti Székely Kör