Szeretettel várjuk a IV. Debreceni Székely Napon

Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület (EJKE), együttműködve a Debreceni Unitárius Egyházközséggel 2015. szeptember 5-én, szombaton rendezi meg a IV. Debreceni Székely Napot. A Székely Napra a Hatvan utca 24. szám (Debreceni Unitárius Egyházközség) alatt kerül sor.

A rendezvény célja a székelység kulturális értékeinek és jelenkori kihívásainak bemutatása. Ennek megfelelően a vallási, irodalmi, zenei, gasztronómiai, művelődéstörténeti programok és a civil kezdeményezések bemutatása mellett, nem lehet megkerülni a székelyföldi területi önrendelkezés kérdését sem. Meggyőződésünk, hogy a székelyek – és más kisebbségi sorban élő magyar közösségek – autonómiája össznemzeti érdek, kiemelt jelentőségű a magyarság jövőjét illetően.

Délutáni program

15.00 Istentisztelet

16.00 Megnyitó – Csíki András, elnök (Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület); Izsák Balázs, elnök (Székely Nemzeti Tanács) videóüzenete

16.20 Csíkszéki középkori templomok – Horváth Zoltán György vetítéses előadása

17.30 Székely kopjafa avatása

18.00 Utazás a székely jazz világába – a Jazz Five Zenekar koncertje

19.00 Nyereményjáték sorsolása

19.30 Psalmus Hungaricus – pódiumműsor Meister Éva színművésznő előadásában

20.30 Székely himnusz

Délelőtti program

10.00 Székely Nemzeti Tanács tíz éve című film vetítése

Székelyföldi Autonómia Alap– a kezdeményezéssel kapcsolatban egyesületek, alapítványok képviselőinek találkozója

10.30 Székelyek Nagy Menetelése (2013) - vetítés

11.00 Író-olvasó találkozó és könyvvásár – beszélgetés könyvekről, erdélyiségről, hitről

Pap Gy. László – Esztendőnyi lelki kenyér

„Alapvető élethelyzetek, egyéni, közösségi, nemzeti kérdések jelennek meg és bibliai példázatokon, leckéken, tanításokon keresztül jutunk el a Szeretet Parancsának engedelmeskedő ember válaszáig, helyeselhető döntéséig. Ebben a közegben egyszerű, érthető üzenetek, fogódzkodók, sarokkövek, mércék vannak, itt nem lehet a Mindenség végtelen viszonylagosságára, a Szubjektum határtalanságára, korlátlanságára, megzabolázhatatlanságára hivatkozni.”

Csíki András – Aposztróf

„Minden belül van verseiben, a gondolat, a lendület, az erő, Isten, a nekifeszülés, de még maga a kiszabadulás is – minden belülről feszíti, belülről teremti meg őt. Sodró immanens erők éltetik a transzszilvanizmust, mint túlélési stratégiát. Bizonyos retorikai módozatok, bizonyos túlretorizáltság révén valósul meg mindez Csíkinél, templomi hangon olykor, „a befalazott szószék” Farkas Árpád-i hangján máskor.”

12.30-15.00 Jóízű ebéd és jóízű beszélgetések

A Székely Napra a belépő 500 Ft, melyet a helyszínen 9:00 órától tudnak megvásárolni a látogatók. Belépődíjat a 14 év alatti fiataloknak, illetve a székely népviseletben érkezőknek nem kell fizetni. A belépőn túl támogatásokat elfogadunk, melyet egyesületünk működtetésére fordítunk. Az első nyolcvan fő, aki jegyet vált az esti pódiumműsor előtt sorsoláson vesz részt, ahol értékes könyvek találnak gazdára. Ugyanakkor a Székely Napra mesekönyvvel is lehet érkezni, mert az EJKE-Könyvprogram keretében új, vagy kifogástalan állapotban lévő mesekönyveket gyűjtünk, melyeket erdélyi iskoláknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek juttatunk el. A nap folyamán lehetőség lesz – szintén nyereményjáték formájában – Erdély-ismereti tesztek kitöltésére.

Mindenkit szeretettel várunk!

Debrecen, 2015. augusztus 05.

A rendezvény plakátja

PARKOLÁS a rendezvény környékén

EJKE

Közzététel: 2015. augusztus 12.

Budapesti Székely Kör