Gulág-emlékév: Nemzetközi konferenciát és kiállítást is rendez Kecskemét

Hat és fél millió forintot nyert a Kecskeméti Katona József Múzeum a Gulág Emlékbizottság által kiírt pályázaton. A Cifrapalota Pávás termében rendezett mai sajtótájékoztatón ismertették, milyen programok valósulnak meg a támogatásból.

Kovács Emőke és Hajagos Csaba

- Városunk méltó módon emlékezik meg a Gulág Emlékévről, a kommunizmus legsötétebb éveiről illetve az 1956-os forradalom eseményeiről - hangsúlyozta Mák Kornél alpolgármester a sajtótájékoztatón. Megalakult az 56-os emlékbizottság és egy olyan szakember stáb is összeállt, amely arra hivatott, hogy feltárja városunk történelmének 1945 utáni időszakát. Hajagos Csaba irányításával nagyon komoly szakmai munka indulhatott el, örömünkre szolgál, hogy a Gulág Emlékbizottság is támogatja a múzeum célkitűzéseit - fogalmazott az alpolgármester, aki jó munkát kívánt a folytatáshoz a Katona József Múzeum munkatársainak.

Dr. Kovács Emőke történész, a GULÁG Emlékév szakmai vezetője beszámolt az 2017. február 25-ig tartó országos programsorozat részleteiről. Elmondta: 2017 elején egy újabb civil pályázatot írnak ki, ezúttal egymilliárdos keretből támogathatja a Gulág Emlékbizottság az emlékévhez kapcsolódó kezdeményezéseket. Számos szakmai eseményt is szerveztek a pályázatok mellett. Barakkba zárva című kiállításukkal végigjárják az országot, ennek egyik helyszíne lesz Kecskemét is. Tudományos konferenciák zajlanak, a középiskolások számára pedig 3200 DVD-t ajándékoztak, hogy közelebb hozzák számukra a 45 utáni magyar történelmet. Budapesten, a Szabadság téren szeretnének felállítani egy központi emlékművet, amit a tervek szerint 2017 februárjában avatnak fel. - Az emlékév alapgondolata, hogy elérjünk a Kárpát-medence családjaihoz, akiknek sorsát meghatározta a Gulág, a malenkij robot, és hogy a mai fiatalok is megértsék, mit élhettek át az elhurcolt emberek - Az utolsó órában járunk, hisz a túlélők már 80-90-100 évesek - hangsúlyozta dr. Kovács Emőke.

Fotó: Hiros.hu

Hajagos Csaba történész, a projekt koordinátora, a városi programsorozat szakmai vezetője mutatta be a nyertes pályázatokat, valamint a kutatás eredményeiről számolt be a sajtótájékoztatón. A Kecskeméti Katona József Múzeum 2016 februárjában két programtervet készített. Nemzetközi tudományos tanácskozás, helytörténeti kiadvány, kiállítás valamint rendhagyó történelemóra sorozat megvalósítására nyerte el a 6,5 millió forintos támogatást. - Rendkívül nagy elismerés ez egy vidéki múzeum és egyúttal Kecskemét, mint fenntartó és a projekt helyszíne számára is - mondta Hajagos Csaba. - Rengetegen élnek még Kecskeméten és vonzáskörzetében, akik számára lélektani fontosságú az általunk elvégzett hiteles szakmai munka eredményének ismertetése. Fontos, hogy értsük, mit jelentett az itt élőknek, hogy Kecskeméten közel 40 000 szovjet katona állomásozott. Fontos, hogy a mai generációk is átérezzék - minden borzalmával együtt -, milyen kínokon mentek keresztül eleink, azok a kecskeméti családok, akiknek 17-18 éves gyermekeit is elvitték a Szovjetunióba un. „háborús jóvátételi kényszermunkára", a málenkij robotra. Ehhez kaptunk most óriási segítséget és nagy lelki támogatást a GULÁG Emlékbizottságtól, amiért nagyon hálásak vagyunk.

Forrás: hiros.hu

Fotó: Hiros.hu és Frigyesy Ágnes

Közzététel: 2016. június 1.

Budapesti Székely Kör