Papp Lajos szívsebész
kapta idén a Tőkés-díjat

Frigyesy Ágnes képriportjával ©

Kisvárda, 2016. szeptember 11., vasárnap (MTI) - Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat, az elismerést az ünnepi istentisztelettel egybekötött nyilvános kuratóriumi ülésen adták át vasárnap a kisvárdai református templomban.

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

A Tőkés László református püspök nevét viselő alapítványt 1989-ben alapították, a szervezet célja, hogy elismerje azokat, akik tudományos, művészeti, politikai, vallási területen végzett munkájukkal, vagy humanitárius cselekedeteikkel sokat tettek a magyar nemzet fejlődéséért.

Az istentiszteleten Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő igehirdetésében arról beszélt, hogy az orvostudomány egyre inkább meghaladja azt az egyoldalú szemléletet, amely szerint a gyógyítás a csupán a testi betegség gyógyítását jelenti és ráébredt arra, hogy az emberi élet és egészség nem csupán a „vegyi folyamatok eredője”.

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

Hangsúlyozta, hogy számos betegség lelki okokra vezethető vissza, ezért pszichoszomatikus gyógymódokra van szükség, vagyis nem elég a testnek a kezelése, a lelket is gyógyítani kell.

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

Test, lélek és szellem egységéről beszél Papp Lajos szívsebész is, a Biblia pedig ezt a szemléletet, a külső és belső ember fontosságát hirdeti úgy, hogy tanítása szerint az ember Krisztus révén válik képessé a megújulásra - fogalmazott a püspök.

Igehirdetésében Tőkés László kifejtette: bár a betegség természetes létállapot, a jó orvos nem mond le betegéről, igyekszik úgy kezelni, hogy az életben maradjon. A gyűlöletből, a hazugságból, a gyarlóságból a tagadásból eredő betegségek azonban az ember lelkét támadják és mérgezik. Ma „belebújt az ördög a világba és az emberbe”, amitől meg kell szabadulni - tette hozzá.

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

Nincs védettség ezzel szemben, csak a hit és a lélek ereje - figyelmeztette híveit a püspök. Tőkés László rámutatott arra, hogy „tobzódik a gonosz” a mai világban, globális mértéket ölt a pusztulás, a háborúk kitörése pedig néha csak egy-egy pillanaton múlik. Szavai szerint az elmúlt században a holokauszt és a totalitárius rendszerek pusztítása mellett kevesen gondolták volna, hogy a kilencvenes években a Balkánon, majd később Ukrajnában is hasonló válság alakul ki.

„Miközben elégedetlenkedtünk a rendszerváltás eredményeinek elmaradása miatt, egyszer csak nyakunkon vannak a menekültek, és velük együtt a migránsok, ez az újabb kori népvándorlás” - fogalmazott Tőkés László.

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

„Immár nemcsak a mi életünk látszik törékenynek, hanem az egész kontinens életveszélyben forog” - tette hozzá.

Az istentiszteletet követő kuratóriumi ülésen Kerekes Miklós, a Tőkés László Alapítvány kuratóriumi tagja hirdette ki a sorrendben huszonkettedik Tőkés-díj díjazottját, Papp Lajos munkásságát Kocsis István drámaíró laudációban méltatta, a díjat Lengyel Szabolcs, az Alapítvány alapító-elnöke adta át.

Papp Lajos 1948. március 21-én született a Baranya megyei Aranyosgadányban. A Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Pécsi Szívgyógyászati Klinika korábbi igazgatója, a Kaposvári Egyetem professor emeritusa. Szívkeringés-kutatással, a szívizom vérkeringésének fiziológiájával foglalkozott; a világon először 1980-ban Magyarországon vezették be az általa kidolgozott kardio-teletermográfiát.

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

Kiemelkedő eredményeket ért el a patológiás és az ép szívizom biokémiai vizsgálatainak terén, tudományos munkássága nemzetközi hírű: számtalan publikációja jelent meg a világ kiemelkedő szakmai lapjaiban.

A Tőkés-díjat eddig olyan ismert művészek, egyházi és világi személyek kapták meg, mint Sára Sándor operatőr-filmrendező, Tempfli József római katolikus püspök, Szörényi Levente zeneszerző, Nemeskürty István és Szabó Magda író, Makovecz Imre építész és Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök.

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

Közzététel: 2016. szeptember 11.

Budapesti Székely Kör