Idén tizedik alkalommal indul a Székely gyors-Csíksomlyó expressz össznemzeti zarándokvonat Pünkösdkor

2017-ben tizedik alkalommal indul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Pünkösdkor. A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences testvér, akinek árvaházai javára idén is gyűjtést szervezünk a vonaton.

Utazz velünk! Jelentkezés: frigyesy@gmail.com címen vagy a +36-20/383-1417-es telefonszámon!

Idén tizedik alkalommal indul az össznemzeti zarándokvonat

Három évfordulóról emlékeznek meg 2017 pünkösdjén az Össznemzeti Zarándokvonatok utasai. 10 éve lesz jövőre, hogy újraindult Erdélybe a Székely Gyors. A második évforduló: 2017-ben lesz a 450. csíksomlyói búcsú. A harmadik évforduló számunkra kevésbé örömteli. Június 4-én emlékezünk a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról. Éppen akkor, amikor a Székely Gyors- Csíksomlyó Expressz utasai felkeresik a Nagy Magyarország ezeréves határát, azt a határt, amely a békeszerződés következtében már csak a szívünkben létezik.

A csaknem fél kilométer hosszú zarándokvonat, a Székely Gyors–Csíksomlyó Expressz össznemzeti zarándokvonat utasai 2017. június 2-5. között keresik fel Erdélyt.

A négynapos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján a félmilliónyi zarándokot vonzó szentmise, a csíksomlyói búcsú.

Másnap a történelmi Magyarország ezeréves határára jutnak el a zarándokok, székely testvéreink társaságában. Ugyanezen a nap délutánján a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél trianoni megemlékezéssel folytatódik a program.

A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa vezetői felismerték, hogy az évszázadok óta létező, ám az szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceaucescu bukása után az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is évről évre markánsabbá vált. A székelyföldi, csíksomlyói Mária ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek, érkeznek a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb a többinél, továbbá többet nyújt egyszerű utazásnál; tágassága miatt programokat lehet szervezni az étterem/büfé kocsikban.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda ezért egyedülálló vállalkozásba kezdett. Felkeresték 2007 őszén a MÁV-ot, akinek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésüket. Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkája nyomán 2008 Pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus magyar NOHAB mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely Gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt Erdő Péter bíboros prímás érsek áldásával a csíksomlyói búcsúba. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az ezeréves határra. Ezért mondták akkor a székelyek: "késtetek, késtetek 64 évet!"

Azóta a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START minden év pünkösdjén elindítja a Székely Gyorsot. Idén tizedik alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok.

Idén tizedik alkalommal indul az össznemzeti zarándokvonat

A Kárpáteurópa 2010 óta már 2 zarándokvonatot küld Csíksomlyóra. Az egyik a Székely Gyors, a másik a Csíksomlyó Expressz. Utóbbi Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Ott a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. A zarándokok, a vonatok fogadtatása Erdélyben felejthetetlen emlék.

A következő napon a program a Csíksomlyói búcsú, másnap az ezeréves határ és trianoni megemlékezés Madéfalván. A két vonat a Székelyföldön hol külön-külön, hol összekapcsolva halad. A negyedik napon pedig a megszokott útvonalon érkezik vissza Magyarországra. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál. A vonat a tervek szerint idén 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem/büfé kocsi, ahol 4 csillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat – nem négycsillagos áron.

A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja itt az utasokat. A vonat vendége lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas énekművész. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról. A két vonaton évente kb. 1100-an utaznak, idén is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda, azért nem többet mert a vonatok hossza limitált. A zarándokvonatok útjának megszervezése, a Kárpáteurópa összes munkatársának 12 hónapos elfoglaltságot jelent. A MÁV-nál és a MÁV-Startnál is számosan foglalkoznak ezzel. A szerelvényen 18 idegenvezető ugyanennyi utaskísérő vasutas, akiket kalauznak is nevezhetünk, 3 fős zenekar, 8-10 fő felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-START 2 munkatársa , természetesen 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról. Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket. A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences testvér, akinek árvaházai javára a vonaton gyűjtést szervezünk.

Összességében évente több száz embernek nyújt értelmes elfoglaltságot, munkát a vonatok útjának megszervezése. A Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 25.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Több mint 10.000 zarándokot vittek el a csíksomlyói búcsúba és Gyimesbükkre, Magyarország ezeréves határára. Az induló össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a budapesti Keleti Pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon utaztak püspökök, politikusok, képviselők sportolók. A tejesség igénye nélkül –a politikusokat kihagyva - Buzánszky Jenő az Aranycsapat hátvédje, dr. Papp Lajos a nemzet szívsebésze, Kiss-Rigó László római katolikus püspök, Tőkés László református püspök, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke és még sok más ismert személyiség is a zarándokvonatok vendége volt.

Az Össznemzeti zarándokvonat utasai nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról – Amerikától Ausztráliáig, Németországtól Norvégiáig – érkeznek Erdélybe és 20-30 százalékuk csaknem minden évben visszatér. Több olyan vendég is akad, aki minden évben felszállt ezekre a vonatokra. Ezek a számok mindent elmondanak az elégedettségről.

Jelentkezz idén is Frigyesy Ágnes nél, aki az első utazás óta krónikása, fotósa és szervezője e felejthetetlen zarándokútnak.

Jelentkezés: frigyesy@gmail.com címen vagy a +36-20/383-1417-es telefonszámon!

Idén is utazz velünk Erdélybe!

Közzététel: 2017. január 19.

Budapesti Székely Kör