„Magyarnak lenni nagy, szent akarat”

Váli Anna felvételeivel

2017. február 15-i „Magyarnak lenni nagy, szent akarat” című beszélgető-estünkön Woth Imrét, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének elnökét és Szilágyi Ákost, a Nemzet naptára és a „magyar zászló és címer” napja megálmodóját Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró kérdezte a Budapesti Székely Kör rendezvényén Budapesten, a Vármegye Galériában.

A Szent Koronát évszázadokon keresztül őrizték a koronaőrök, akik igaz magyar és keresztény emberek voltak… A legtöbb koronaőrt Jutason képezték ki, mely az ország egyik legkeményebb tisztképzője volt. Itt kapták meg azt a tudást és keménységet, mely alkalmassá tette őket arra, hogy a Szent Koronát és a hozzátartozó drágaságokat akár életük árán is, de megvédjék. A kemény kiképzés mellett balettmester tanította őket arra, hogyan lépjenek méltóságteljesen és tisztelettudóan egyetlen koppanás nélkül a Szent Korona és a Szent Jobb kísérésekor!

Az Országgyűlés Szilágyi Ákos kezdeményezésére 2014. december 16-i ülésnapján elfogadta és december 17-én határozatába foglalt döntésével március 16-át a „magyar zászló és címer” napjává minősítette. Azért ezt a napot választották, mert március 16-án fogadták el az 1848-as XXI. törvénycikket, amely nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében kötelezővé tette a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát. Amikor a magyar zászló és címer napját ünnepeljük, egyúttal azokra a hősökre és mártírokra is emlékezzünk, akik ezen zászló színei alatt életüket áldozták a Hazáért, a szabadságért és Magyarország függetlenségéért.

Estünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Közzététel: 2017. február 16.

Budapesti Székely Kör