Szent László-év a Győri Egyházmegyében

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke 2017. február 17-én megnyitotta a Szent László-évet a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A Szent László-év keretein belül Győrben március 23-tól elindul a Szent László-estek című ismeretterjesztő programsorozat, amely találkozók alkalmával az érdeklődők előadásokat hallhatnak többek között Szent László győri kultuszáról, szentté avatásának történetéről, a Szent Lászlóval kapcsolatos irodalmi és zenei emlékekről, valamint a litvániai Szent László-tiszteletről. A Szent László-esteknek a Káptalandomb lábánál található Múzeumház ad otthont.

A Szent László-év kiemelt eseményei június 26-án, a lovagkirály ünnepének vigíliáján kezdődnek Győrben. Ezen a napon Szent Lászlóról szóló tudományos konferenciát szervez a Győri Püspökség a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben, melynek során bemutatják Szent László koponyaereklyéjének orvosi és antropológiai vizsgálatát, valamint Szent László plasztikus és grafikai arcrekonstrukciójának eredményeit. A konferenciát könyv- és filmbemutató, valamint egy Szent László életéről szóló színdarab zárja. Illei János Salamon király, Lászlónak foglya című zenés történeti játékát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Boldog Özséb Színtársulata adja elő. Az allegorikus szereplők énekeit más korabeli iskoladráma-források alapján Dömény Krisztián népzenész, zeneszerző alkalmazta színpadra. A Dunakapu téren felállított szabadtéri színpadon ünnepélyes előesti vesperást vezet Veres András győri megyéspüspök. A vesperást követően a színpadon a Győri Filharmonikus Zenekar ad hangversenyt Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész közreműködésével.

Szent László ünnepén, június 27-én Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével ünnepi szentmisét mutatnak be a Dunakapu téren a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselőivel. A káptalandombi Nagyboldogasszony-székesegyházból a szentmise helyszínére körmenetben viszik Szent László hermáját, amelyet a szentmisét követően a hagyományos körmeneti útvonalon visznek vissza a székesegyházba. A kétnapos ünnepséget a Kossuth-díjas Ghymes együttes esti koncertje zárja a Dunakapu téren.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Közzététel: 2017. március 12.

Budapesti Székely Kör