Tartson velünk idén is a csíksomlyói pünkösdi búcsúba!

Utazzon velünk idén is (2019. június 7-10.) a Székely gyors – Csíksomlyó expressz össznemzeti zarándokvonaton!

Újdonság: a Székely gyors zarándokutasai idén második alkalommal Pünkösd vasárnap késő délután az ezeréves határ felkeresése után meglátogatják Böjte Csaba testvér csíkszentsimoni otthonát, ahol átadásra kerül - az idén hatodik alkalommal - a zarándokvonaton gyűjtött adomány az árvák javára! Ön is legyen e megható pillanat részese!

Várja jelentkezését: Frigyesy Ágnes
krónikás–szervező
a Budapesti Székely Kör elnöke
+36-20/383-1417
e-mail: frigyesy@gmail.com

Tartson velünk idén is a csíksomlyói pünkösdi búcsúba!

Leírás

2019-ben tizenkettedik éve zakatolnak a ma már jól ismert zarándokvonatok. Egy kis statisztika. Több, mint 20.000 km-t tettek meg ezidő alatt Erdély csodálatos tájain a majdnem fél km hosszú szerelvények. Több, mint tízezer zarándok, határon inneni és határon túli magyar ismerte meg a székely embereket, életüket, mindennapjaikat, örömeiket, bánataikat. 

A négynapos program csúcspontja természetesen a csíksomlyói Mária Ünnep, a Pünkösdi Búcsú. Illetve a zarándoklat, a Történelmi Magyarország Ezeréves határára, Gyimesbükkre. 

Első nap (2019. június 7., péntek)

Figyelem! A Csíksomlyó Expressz szerelvénye Szombathelyről indul! Felszállási lehetőségek Szombathely – Budapest útvonalon: Szombathely (előző nap, – csütörtök este – várhatóan 22:30-kor), Sopron (várhatóan 23:20-kor), Kapuvár (várhatóan 23:45-kor), Csorna (várhatóan 01:40-kor), Győr (várhatóan 01:50-kor), Komárom (várhatóan 02:15-kor), Tatabánya (várhatóan 03:05-kor).

Találkozó Budapesten: Budapest-Keleti pályaudvaron (várhatóan 03:30-tól), a különvonatnál! (Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról fog indulni). Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál.

A Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors Budapestről közösen, Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként indul útnak Erdély felé (várhatóan 04:45-kor).

További felszállási lehetőségek: Szolnok (várhatóan 06:10-kor), Püspökladány (várhatóan 07:00-kor), Biharkeresztes (várhatóan 08:10-kor).Érkezés a határra (Biharkeresztes/Biharpüspöki) a délelőtti órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) –  Kolozsvár –  Dés – Déda – Gyergyószentmiklós – Felcsíki falvak útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetőség szerint megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel: – a néprajzáról messzeföldön híres Nagyváraddal, Kolozsvárral, Mátyás király szülővárosával, az örmények is lakta várossal, a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvő Déssel, Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, “A funtineli boszorkány” cselekménye kezdődik, – Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével. Megérkezés a Székelyföldre, ahol a Csíksomlyó Expressz leteszi utasait Felcsík több településén (Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Madéfalva), majd a Székely Gyors továbbviszi utasait Alcsíkba (Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Újtusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád). Elhelyezés: faluturizmus keretében magyar-székely családoknál fürdőszobás házakban, esetenként panzióban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap ( 2019. június 8., szombat)

Reggeli után indulás a Csíksomlyói Búcsúba a szálláshelyek vasútállomásairól, az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12.30-kor kezdődő ünnepi szentmisén. Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a csíksomlyói kegytemplomban. A délutáni szabadidőben fakultatív séta Csíkszereda központjában, majd indulás vonattal vissza a szálláshelyekre. Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben. Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától, menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra!

Harmadik nap (2019. június 9., vasárnap)

Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Madéfalva érintésével a Gyimesekbe, az Ezeréves határhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két szerelvényként érkezik Madéfalvára a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors. Innen összekapcsolva őket, egy szerelvényként mennek tovább a Gyimesekbe.

Útvonal: Karakó-völgyhíd – Lóvész – Gyimesközéplok – Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi-vár romjait, ahol vonatunk mozdonya is megáll, és dudaszóval köszönti a több tízezernyi magyar-székely hazafit. Kis ünnepséget tartunk a vár tövében, az Ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrháznál (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza), illetve részt veszünk a Kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén.

A délutáni órákban visszaindulunk. A Csíksomlyó Expressz utasai részt vesznek acsíkrákosi Pünkösdi Forgatagban, néptánc bemutatóval, táncházzal és Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas és Érdemes művész fellépésével.

A Székely Gyors utasai immár másodszor Csíkszentsimonba érkeznek, ahol meglátogatják Böjte Csaba testvér Szent Lászlóról elnevezett gyermekotthonát és átadják az össznemzeti zarándokvonaton összegyűjtött adományt. Ezután ünnepi programok következnek: Csaba testvér köszönti a zarándokokat, a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek ünnepsége, lovasbemutató). Utazás a szálláshelyekre, ahol érkezést követően vacsora.

Negyedik nap (2019. június 10., hétfő)

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul útnak Alcsíkból Felcsíkon át,  Erdély északi útvonalán keresztül Magyarországra. Székelyföldről Désen, Zsibón, Zilahon, Nagykárolyon és Érmihályfalván át éri el a magyar határt. Kelet-Magyarországon a szerelvény megáll Debrecenben, Püspökladányban és Szolnokon. Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra. Innen a Csíksomlyó Expressz a jól megszokott Dunántúli útvonalán továbbszállítja utasait Budapesttől Szombathelyig. Leszállási lehetőségek a hazaútnál ugyanazokon az állomásokon, mint az indulásnál. Tatabánya , Komárom , Győr, Csorna, Kapuvár, Sopron, Szombathely.

A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, két-, három-, négyágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, idegenvezetést.

A részvételi díj 69 990 Ft nem tartalmazza a személyes kiadásokat, útlemondási biztosítást, fakultatív BBP biztosítást. Figyelem! A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni. A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van könnyű ételek, illetve üdítők elfogyasztására.

Szeretettel várjuk! Utazzon velünk idén is a Pünkösdi búcsúba!

Jelentkezés: Frigyesy Ágnesnél: frigyesy@gmail.com címen vagy a +36-20/383-1417-es telefonszámon

Üdvözlettel:  Frigyesy Ágnes,
Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, fotóriporter
A Székely gyors-Csíksomlyó expressz össznemzeti zarándokvonat krónikása, majd később szervezője is – az első út óta

Közzététel: 2019. február 20.

Budapesti Székely Kör