Légy jó magyar ember!

Kultúrkincsek a Budapesti Székely Kör estjén

Váli Anna felvételei és képkollázsa ©

A Budapesti Székely Kör 2019. február 20-i, telt házas estjén Szász István Tas erdélyi orvos, író, múzeum-alapítóval ismerkedhettek meg az érdeklődők a budapesti Vármegye Galériában.

Kultúrkincsek a Budapesti Székely Kör estjén

Takács Bence Ervin előadóművész, televíziós műsorvezető kérdezte életútjáról az est vendégét, akit Sütő András „tiszteletbeli szellemi főkonzul”-nak nevezett. Az erdélyi Hitel folyóirat történetével 20 képes-molinón ismerkedhettek a látogatók.

Kegye János pánsípművész most megjelent református dalok CD-je közül mutatott be néhányat, majd estünket közös ima zárta, köszönet a Dél-Erdélyből érkező Kádár Sándor atyának. A Budapesti Székely Kör februári estjét Kolozsvári Gyöngyvér moderálta.

Kultúrkincsek a Budapesti Székely Kör estjén

Szász István Tas a kolozsvári 2. sz. Magyar Fiúközépiskolában érettségizett (1954). Felsőfokú tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kezdte, de 1959-ben, ötödéves korában 21 évesen politikai vádak alapján eltávolították az egyetemről.

Mint ólombányász, majd ólomkeretes ablakkészítő segédmunkás dolgozott Borsabányán, Aranyosgyéresen és Kolozsváron, s csak 1962-ben szerezhette meg orvosi diplomáját. 1962-től körzeti orvos volt a Szilágyságban és a Maros mentén, a főorvosi vizsga letétele után a kolozsvári Pszichiátriai Klinika orvosa. Részt vett a kolozsvári Mentálhigiénés Központ megszervezésében, az intézmény létrejötte után azonban Kolozsborsára helyezték az idült elmebetegeket ellátó kórházba. Ekkor települt át Magyarországra, ahol Pápakovácsiban, majd nyugdíjazásáig Leányfalun körzeti orvos.

Kultúrkincsek a Budapesti Székely Kör estjén

„Apám református, anyám katolikus. Tavaszy Sándor püspök-helyettes megkeresztelt délelőtt, délután pedig eljött hozzánk Márton Áron akkori kolozsvári plébános és ő is megáldott, ezekkel a szavakkal: »Légy jó magyar ember!«” – meséli Szász István Tas az erdélyi irodalom és történelem kivételes szentélyében, a nyolcvannégy éve alapított, nagy hatású erdélyi folyóirat, a Hitel relikviái között Leányfalun.

A ma nyolcvanegyedik életévében járó alkotó a nagy erdélyi püspökhöz fűződő viszonyát így összegezte: „Márton Áront a Jóisten küldte hozzám azért, hogy végigkísérje az életemet.”

Kultúrkincsek a Budapesti Székely Kör estjén

Az ismert orvos-író története és otthonában berendezett gazdag múzeuma térben Erdélybe, időben a huszadik századba, tematikában az irodalomba, szellemi-lelki értelemben pedig a felekezeteken átívelő hit és az egészséges nemzettudat magasságába vezet.

A Budapesti Székely Kör április végén kirándulást szervez Leányfalura, Szász István Tas múzeum-otthonába.

Kultúrkincsek a Budapesti Székely Kör estjén

Kultúrkincsek a Budapesti Székely Kör estjén

Közzététel: 2019. március 6.

Budapesti Székely Kör