Állami kitüntetésben részesült
a Budapesti Székely Kör elnöke

Tisztelt Tagjaink, kedves Olvasók!

A Budapesti Székely Kört (BSZK) nagy megtiszteltetés érte: Frigyesy Ágnes, a BSZK új elnöke magas állami kitüntetésben részesült nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából. Orbán Viktor miniszterelnök felterjesztésére, Áder János köztársasági elnök Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette a Budapesti Székely Kör vezetőjét 2019. március 13-án.

A magasszintű elismerést Dr. Rétvári Bence államtitkár adta át a Pesti Vigadóban. Istennek legyen hála!

Frigyesy Ágnes vallja: „Egy gondolat bánt engemet”, hogy Nagyszüleim és Szüleim nem élhették meg velem ezt az örömteli pillanatot, illetve, hogy ők a sok szenvedés és hátratétel mellett nem bontakoztathatták ki tehetségüket: Anyám a zenei tehetségét, Apám az ügyvédi karrierjét, Nagyapám az írói és katonai pályafutását, Nagyanyám pedig 3 gyermeke mellett az anyai és predesztinált nagyasszonyi életútját!”

Tagjainkkal és olvasóinkkal megosztjuk az állami kitüntetésre felterjesztett közéleti személyek ajánló sorait!

A Budapesti Székely Kör elnöksége

______________________________

Ajánlások

DR. CSÓKAY ANDRÁS idegsebész ajánlása Frigyesy Ágnes közíró és publicista magas állami kitüntetésének felterjesztésére

Frigyesy Ágnes újságíró, közíró a rendszerváltás lelkes hírvivőinek egyike, a keresztény-nemzeti törekvések és programok aktív média-támogatója. Újságírói pályáját hét évi tanítás után, a rendszerváltozáskor kezdte. Jónéhány honi lapnak volt szorgos munkatársa. Foglalkoztatta az elcsatolt nemzetrészek és a külhoni magyarok sorsa. Publikált a Münchenben megjelenő Nemzetőrben, az Ausztráliai Magyar Életben, a Magyarok Világszövetsége lapjaiban, erdélyi és más határon túli újságokban. Három évig a Kis Újság egyházi rovatvezetője volt, s komoly egyházi kapcsolatokra tett szert. A Magyar Kurírnál – tudósítóként és korrektorként – dolgozott. Az utóbbi két évben megjelent Az Úr csodásan működik, és a Legyen meg a Te akaratod című két kötete, mely erdélyi és anyaországi magyar, üldözött papok életútját tárja fel. Az elmúlt idestova három évtized során sok-sok színvonalas interjút készített honi, külhoni magyarokkal, köztük számos kiemelkedő egyházi- és híres közéleti személyiséggel.

Az internetes hírszolgálat egyik legszorgalmasabb - igen szerteágazó, jeles minőségű tudósításokat készítő és közlő - embere, aki áldozatos munkával igyekszik minden fontos eseményről és programról tudósítani. Különös gonddal figyeli, közli a Mindszenty József, Tőkés László, Böjte Csaba és Orbán Viktor személyével kapcsolatos eseményeket. Írásaival, tudósításaival, fotóival támogatja a keresztény-nemzeti oldal programjait, törekszik azok megismertetésére.

Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas, Hazáját védő újságírót, aki hűséges tollforgatója és fotóriportere a nemzeti oldalnak, jó szívvel ajánlom 30 éves újságírói munkája, szolgálata elismeréséül magas állami kitüntetésre!

Budapest, 2018. április 22.

Dr. Csókay András idegsebész

SZÁSZ ISTVÁN TAS, erdélyi orvos, író, múzeum-alapító AJÁNLÁSA  (Sütő András tiszteletbeli szellemi főkonzulnak nevezte)

Amikor az utóbbi küzdelmes évek emlékeit kutatom magamban, és azokat a nagy eseményeket, vagy akár magyarként megmaradásunkért folyó építkezésünk apróbb jeleneteit, szüntelen harcunk kisebb-nagyobb csatáit idézem fel, elkerülhetetlenül jelenik meg előttem egy elmaradhatatlan személy képe. Ha jelen voltam azért, ha viszont erre nem volt alkalmam, akkor az eseményről szóló pontos tudósítás és az ott született sokatmondó képek által.

Ez a bátor és rendíthetetlen hittel bíró, a körülményeken nagy nyugalommal felülemelkedni képes, önzetlen, hiteles, őszinte és egész lényét a munkájának szentelő újságírónk: Frigyesy Ágnes.

Neve ott van megszámlálhatatlan, keresztény-konzervatív gondolkodású, érdeklődő, létfontosságú ügyeinkre figyelő magyar tudatában.

Ahogyan Ő – az internet előnyeit is remekül kihasználva – minden arra érdemeshez, harcostárshoz, vagy az igazságot megismerni óhajtóhoz eljuttatja azt, ami igaz és valódi is, hatalmas munkabírást, odaadást, és kiemelkedő tehetséget feltételez.

Ha elfoglaltság, távollét, betegség vagy bármi más okból lemaradunk valamiről, Frigyesy Ágnes ott van helyettünk, legyen szó eredményről, méltatlan támadásról, kulturális értékről, megemlékezésről és bármiről, aminek megismerése értékes és fontos egy értelmiségi magyar számára. Ezek a tudósítások is segítenek eligazodni abban a mesterséges információ-dzsungelben, amely jól szervezetten próbálna eltéríteni egy hátsó gondolatok vezérelte irányba.

Nem közhely, hanem a legegyszerűbb és legigazabb ténymegállapítás az, hogy: Frigyesy Ágnes valódi egyszemélyes intézmény.

Hogy miként lehet képes erre egyetlen ember, visszatérő kérdésünk, amiképpen régi és megvalósulni remélt kívánságunk, hogy ennek erkölcsi jutalmát is elnyerje, s ezzel nem csupán hálánkat érezhesse, de kapjon további erőt is a nemzet szolgálatához.

Biztos vagyok benne, hogy ezt a lendületet is a leghatékonyabban fogja kihasználni, ugyanis, hogy még tömörebb összefoglalását adjam személyiségének: Ő egy szolgáló magyar.

Szász István Tas

Az emigráció képviseletében:

DR. TÓTH MIKLÓS református lelkész (94 éves)
a Mikes International alapítvány elnöke
a Hollandiai Magyar Szövetség titkára
a Hollandiai Mikes Kelemen Kör alapító tagjának laudációja és
ajánlása

Lectori Salutem!

Ha van valaki, aki megérdemli, hogy magyar nemzeti kitüntetést kapjon, Frigyesy Ágnes minden bizonnyal ezek közé tartozik. Ha van valaki, aki szüntelenül azon gondolkozik és dolgozik, hogy hogyan növelje a magyar név tisztaságát és dicsöségét, akkor Frigyesy Ágnes neve szinte magátólértetödöen jelenik meg lelki szemeink elött.

Évek hosszú sora óta ismerem öt közös munkából. Tudom, hogy mindíg lehet rá számítani, ha magyar ügyröl van szó. Fáradhatatlanul. Gazdag, termékeny fantáziával. Kiváló szervezési képességgel, óriási baráti és ismerösi hálózattal. Mindig ismer olyan embert, aki – ugyanúgy mint ö maga – kész magát a magyar nemzeti ügyért akcióba vetni mint the right man on the right place. Amit létrehoz mint ujságíró, mint szervezö, mindig elsö osztályú.

Hívő keresztény, aki ezt nem rejti véka alá. Nem csak napjainkban, amikor az országot keresztény demokrata vezetök vezetik. Tette ezt akkor is, amikor ez kimondottan érdekei – anyagi érdekei, karrierje - ellen volt. Amikor ez félretételt vont maga után. Amikor néhány jóbarát segítségére volt utalva, hogy egyáltalán létezni tudjon. Mégis megtette azt, amit a lelkiismerete parancsolt neki.

Azt hiszem, ezzel a szóval, lelkiismeret fejezem ki Frigyesy Ágnes jellemének a központi elemét. Gondolkodása központi elemeit két szóval írhatom körül: magyarság és kereszténység, mindkét fogalom tiszta, eredeti formájában. Önzetlenül, magátólértetödöen, az itt állok, másként nem tehetek módján.

Így ajánlom öt magyar nemzeti kitüntetésre nem csak egyszer, hanem többször is.

Hága, Hollandia, 2018. április 24.

FERENCZ VILMOS, a Budapesti Székely Kör elhunyt elnökének ajánlása

Balog Zoltán miniszter úr részére Emberi Erőforrások Minisztériuma

Budapest, Akadémia utca 1-3.

Tisztelt Miniszter Úr!

Alulírott, Ferencz Vilmos, a Budapesti Székely Kör elnöke kérem, hogy Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró részére:

MAGYAR EZÜST ÉRDEMKERESZT (Polgári tagozat) kitüntetését javasolni szíveskedjen.

Frigyesy Ágnes idestova 30 éve végzi újságíró munkáját nemzetünk érdekében és szolgálatában. Több lap, világháló jeles (egyházi) publicistája, tudósítója, fotóriportere, s ezt a munkát a kornak megfelelő eszközökön és szellemben folyamatosan végzi.

A Budapesti Székely Körnél végzett tevékenységét egy évtizede végzi belső munkatársként. 2008-ban és 2014-ben mint az „Erdélyország az én hazám” fesztivál szervezőjeként és médiafőnökeként vezette sikerre a határon túl is nagysikerű rendezvényünket.

2012 óta programfelelős, médiamunkatárs és estjeink műsorvezetője, aki kiválóan végzi feladatát. Ágnes szervező munkájának köszönhetően estjeinken, programjainkon neves közéleti személyiségek vesznek részt, akik nemzetünk szolgálatában tevékenykednek. Vendégünk volt például Takaró Mihály, Raffay Ernő, Böjte Csaba OFM, Koltay Gábor és Gergely, Török Tilla és Flóra, Papp Lajos, Csókay András és sokan mások.

Frigyesy Ágnes kiváló munkát végez a Budapesti Székely Körben, e kiemelkedő nemzeti és egyházi újságírói munkája alapján javaslom a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés odaítélésére.

Budapest, 2018. április 27.

Tisztelettel:
Ferencz Vilmos, a Budapesti Székely Kör elnöke

DR. RIGÓNÉ NÁDASDI ÉVA kecskeméti állampolgár ajánlása Frigyesy Ágnes újságíró állami kitüntetéséhez

Befészkelte magát egy gondolat az agyamba és legalább egy éve nem hagy nyugodni! Frigyesy Ágnes - kedves barátom, ismerősöm, sőt földim munkásságát figyelemmel kísérve az jutott eszembe, mennyire megért Ő már arra, hogy az ország vezetőitől valamilyen elismerést kapjon?! Minden jobboldali, keresztény örömhír hordozója terjesztője Ő, aki éjt nappallá téve munkálkodik azon, hogy Orbán Viktor és kormánya vezethesse Hazánkat tovább, és teszi mindezt a legmélyebb hitből, hazaszeretetből önzetlenül mindenféle fizetség, jövedelem nélkül.

Minden idegszálával azon munkálkodik, hogy elismertesse a kormány munkáját, többezer Facebook követőjével megosztva, dícsérve, lelkesítve őket.

Könyveket ír, terjeszt azokról a tanúságtevő papokról, akik az elnyomás idejéről mesélnek, okulásképpen az utókor számára.

Böjte Csaba gyermekmentő munkáját újságíróként, fotóriporterként 17 éve támogatja.

Munkásságát szeretettel ajánlom döntéshozóink figyelmébe, reménykedve abban, hogy nem csak az én figyelmemet kelti fel ez a gigászi munka, amit Frigyesy Ágnes a Hazájáért, értünk és a jövőnk érdekében végez.

A legnagyobb alázattal és tisztelettel: Dr. Rigóné Nádasdy Éva

Közzététel: 2019. március 31.

Budapesti Székely Kör