Tarts velünk 2020-ban is a csíksomlyói pünkösdi búcsúba!

Kedves Budapesti Székely Köri tagok, kedves Barátaink,

a Székely gyors-Csíksomlyó expressz 2020-ban is indul a pünkösdi búcsúba és vasárnap az ezeréves határhoz!

Jómagam újságíróként az első utazás óta (13. éve) a zarándokvonaton utazom és tudósítok a felejthetetlen eseményekről, sőt 2020-ban hetedik alkalommal gyűjtünk adományt Böjte Csaba testvér árváinak, aki 2020 pünkösdjének vasárnapján Gyimesközéplokon mutat be ünnepi szentmisét a vonaton ülő zarándokoknak. (Ekkor adjuk át az adományunkat – 2020-ban a tusnádfürdői és a medgyesi két gyermekotthon javára.)

A Budapesti Székely Kör tagjai, támogatói, barátaink komoly kedvezményt kaptak az utazási költségből.

Az út ára idén 69 990 Ft/fő helyett Nektek 62 990 Ft/fő (2019. december 31-ig történő jelentkezés és teljes összeg befizetése esetén! Néhány nap van hátra!)

2020. január 1-től az út ára 74 990 Ft/fő helyett Nektek 67 490 Ft/fő. (Az új évben két részletben is fizethető!)

A kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy nálam, Frigyesy Ágnesnél jelentkezz a frigyesy@gmail.com e-mail címen vagy a +36-20/383-1417-es telefonszámon.

Így biztosan megkapod a kedvezményt, a mi csoportunkba (kocsiba)kerülsz (Székely gyors),  és bármikor kérdezhetsz, én továbbítom az adataidat az Utazási Irodának, akik ezt követően veszik fel Veled/Önnel a kapcsolatot.

Utazáshoz szükséges adatok, amiket, kérlek, küldd el az e-mail címemre:

  1. Név,
  2. születési hely és időpont,
  3. e-mail cím és
  4. mobiltelefon-szám, amin elérhető vagy!

Jövőre is megjelenik a Pünkösdi Képes imafüzetünk, amit a zarándokok ajándékba kapnak a vonaton, amiben sok hasznos információt találsz. Lehet, hogy más érdekes meglepetés is lesz!

Várom jelentkezésed:

Frigyesy Ágnes – újságíró, szervező

+36-20/383-1417

Idei Képes Imafüzet borítólapja - Frigyesy-képkollázs - részlet

Leírás

2020-ban tizenharmadik éve zakatolnak a ma már jól ismert zarándokvonatok. Egy kis statisztika. Több, mint 20.000 km-t tettek meg ez alatt az idő alatt Erdély csodálatos tájain a majdnem fél km hosszú szerelvények. Több, mint tízezer zarándok, határon inneni és határon túli magyar ismerte meg a székely embereket, életüket, mindennapjaikat, örömeiket, bánataikat.

A négynapos program csúcspontja természetesen a Csíksomlyói Mária Ünnep, a Pünkösdi Búcsú. Illetve a zarándoklat, a Történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkbe.

Idei Képes Imafüzet borítólapja - Frigyesy-képkollázs

Idei Képes Imafüzet borítólapja - Frigyesy-képkollázs

Első nap (2020. május 29., péntek)

Találkozó Budapesten: Budapest-Keleti pályaudvaron (várhatóan 03:30-tól), a különvonatnál! (Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról fog indulni). Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál. A részvételi jegyekkel a vonatra fel lehet szállni.

A Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors Budapestről közösen, Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként indul útnak Erdély felé (várhatóan 04:55-kor).

További felszállási lehetőségek: Szolnok (várhatóan 06:22-kor), Püspökladány (várhatóan 07:15-kor), Biharkeresztes (várhatóan 09:08-kor). Érkezés a határra (Biharkeresztes/Biharpüspöki) a délelőtti órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) –  Kolozsvár –  Dés – Déda – Gyergyószentmiklós – Felcsíki falvak útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetőség szerint megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel: – a néprajzáról messzeföldön híres Nagyváraddal, Kolozsvárral, Mátyás király szülővárosával, az örmények is lakta várossal, a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvő Déssel, Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, “A funtineli boszorkány” cselekménye kezdődik, – Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével.

Megérkezés a Székelyföldre, ahol a Csíksomlyó Expressz leteszi utasait Felcsík több településén (Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Madéfalva), majd a Székely Gyors tovább viszi utasait Alcsíkba (Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Újtusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád). Elhelyezés: faluturizmus keretében magyar-székely családoknál fürdőszobás házakban, esetenként panzióban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap ( 2020. május 30., szombat)

Reggeli után indulás a Csíksomlyói Búcsúba a szálláshelyek vasútállomásairól, az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában résztveszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban.

A délutáni szabadidőben fakultatív séta Csíkszereda központjában, majd utazás vonattal vissza a szálláshelyekre. Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben. Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától, menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra!

Harmadik nap (2020. május 31., vasárnap)

Reggeli, majd indulás Madéfalva érintésével a Gyimesekbe, az Ezeréves határhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két szerelvényként érkezik Madéfalvára a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors. Innen összekapcsolva, egy szerelvényként mennek tovább a Gyimesekbe.

Útvonal: Karakó-völgyhíd–Lóvész–Gyimesközéplok–Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, ahol vonatunk mozdonya is megáll, és dudaszóval köszönti a több tízezernyi magyar-székely hazafit. Kis ünnepséget tartunk a vár tövében, az Ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrháznál (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza), illetve résztveszünk a Kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén.

A délutáni órákban Trianoni megemlékezés az Ezer éves határnál. 100 éve írták alá a Trianoni békediktátumot, erről műsorral és koszorúzással emlékezünk meg Gyimesközéplokon, ahol egyben részt veszünk a program búcsúdélutánján: gyimesvölgye hagyományőrzőivel, a Gyimesvölgye Férfikórussal, népi mesterségek bemutatkozása, kirakodás helyi kézműves termékekből, nagy választék falnivalókból és frissítőkből. Gyimesközéplokon vasárnap délután szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki évek óta zarándokvonatunk fővédnöke. A vonaton gyűjtött adományunkat ekkor adjuk át ünnepélyes keretek között a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett két gyermekotthon (Tusnádfürdő, Medgyes) javára - az otthonok vezetői jelenlétében, a gyermekek műsorával. Este vacsora a szállásadóknál.

Negyedik nap (2020. június 1., hétfő)

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul útnak Alcsíkból Felcsíkon át,  Erdély északi útvonalán keresztül Magyarországra. Székelyföldről Désen, Zsibón, Zilahon, Nagykárolyon és Érmihályfalván keresztül éri el a magyar határt. Kelet-Magyarországon a szerelvény megáll Debrecenben, Püspökladányban  és Szolnokon.

Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra az esti órákban. Innen a Csíksomlyó Expressz a jól megszokott Dunántúli útvonalán továbbszállítja utasait Budapesttől Szombathelyig. Leszállási lehetőségek a hazaútnál ugyanazokon az állomásokon, mint az indulásnál.

A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál két-, három-, négyágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, idegenvezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza: a személyes kiadásokat, útlemondási biztosítást, fakultatív BBP biztosítást.

Figyelem! A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni. A vonatba sorozva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van könnyű ételek, illetve üdítők elfogyasztására.

Közzététel: 2019. december 28.

Budapesti Székely Kör