Élő népi gyógyászat egészségünk védelmében

Frigyesy Ágnes és Váli Anna képkollázsával

Élő népi gyógyászat egészségünk védelmében címmel Bernád Ilona erdélyi természetgyógyász, bába, szakíró szólt életútjáról, majd tartott érdekes előadást a Budapesti Székely Kör estjén 2020. február 4-én Budapesten, a Háló Közösségi és Kulturális Központban. A rendezvényen Frigyesy Ágnes elnök-újságíró és a közönség kérdéseire válaszolt az írónőt, közreműködött Kegye János pánsípművész, a Magyar Kultúra Lovagja.

Élő népi gyógyászat egészségünk védelmében

Bernád Ilonáról: Erdélyben, a Kis-Küküllő mentén született 1963-ban, ott nőtt fel, családjában tanulta a népi orvoslást. Az Egészségügyi Közép- és Főiskolát Marosvásárhelyen végezte. A Kárpát-medencét és Moldvát járva több, mint kétezer gyógyítóval, szülővel, nagyszülővel beszélgetett. Ötven országban kutatta a magyar közösségeket, rokonnépeket, a világ hagyományos orvoslásait.

Előadásokat és tanfolyamokat tart a népi egészségkultúráról, konyháról, térrendezésről, szertartásokról, jelképekről, (az egész embert szemlélő) gyógyításról, a gyermekáldásról, bábaságról, a természetes és hagyományos szülésről-születésről, támasztóasszonyságról, népi kezelésekről, szerzetesi csontkovácsolásról.

Aki tanácsért, kezelésért keresi meg, az összetett okok feltárása, az öngyógyítás módozatainak megtalálása mellett segít visszatérni népünk szellemiségéhez, lelkiségéhez, természetességéhez.

Élő népi gyógyászat egészségünk védelmében

Aki a magyar nyelvterületen született, szellemileg, lelkileg ebben a hagyományban, rendszerben tud kiteljesedni, EGÉSZ-séges maradni, meggyógyulni.

Az írónő is folyamatosan képzi magát, s továbbra is az anyákat, a családokat, a gyermekeket és nemzetünket szolgálja. Jelenleg a nőknek szóló könyvén dolgozik.

Kötetei:
  • *Egészségünkért 1-2
  • * Élő népi gyógyászatunk
  • * Isteni folyamat, Gyermekáldás, bábaság a magyar néphagyományban
  • * „Szerettem őkőt úgy, ahogy kellett” A csecsemő és gyermek ápolása, gyógyítása néphagyományunkban
  • * Lélekföld; Tibet, Belső-Mongólia
  • * Útjaim a gyógyítás körül (útleírások, tanulmányok)
  • * Magyarok Amerikája (útirajz, szociográfia, társszerzővel)
  • * Vadad, Erdély gyermeke (falumonográfia, társszerzővel)

Közzététel: 2020. február 9.

Budapesti Székely Kör