Az ember nemcsak testi-lelki, hanem
szellemi-spirituális lény is

Bagdy Emőke kapta idén a Tőkés-díjat Kisvárdán
Frigyesy Ágnes felvételeivel

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, egyetemi tanár, a világ jobbításának alkotó személyisége vette át a Tőkés-díjat 2021. október 24-én délután a kisvárdai református templomban. A díjátadó ünnepség előtt Koncz Imre, a Szabolcs-Beregi Egyházkerület református esperes hirdette Isten igéjét, majd az istentisztelet után felolvasta Fekete Károly református püspök laudációját, aki betegség miatt nem lehetett jelen a díjátadó ünnepségen. Írásában Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta:

- Bagdy Emőke hatalmas ívű pályájával a magyar klinikai pszichológia és pszichoterápia meghatározó egyénisége. Még felsorolni is sok, hogy milyen szakterületeken alkotott maradandót. Nevéhez kötődik a klinikai munka képzési- és továbbképzési rendszerének átgondolása, a pszichodiagnosztika kidolgozása és fejlesztése, a pszichoterápia különböző technikáinak terjesztése és magas szintű művelése, nélküle elképzelhetetlen a magyar mentálhigiénés képzés. A református püspök kiemelte:

- Professzor Asszony keresztyén elkötelezettsége közismert. A Szentírás tanítása határozza meg értékrendjét, erkölcsi felfogását, emberképét, amiről a közelmúltban így nyilatkozott:

„Az ember nemcsak testi-lelki, hanem szellemi-spirituális lény is. Anyagi valóságunk mérhetőségével szemben a boldogságot s békét elősegítő humán minőségeink nem mérhetők, csak átélhetők.”

Bagdy Emőkét köszöntötte Tőkés László református püspök és Seszták Miklós országgyűlési képviselő. A díjazott a méltatásokat megköszönve rövid előadást tartott emberi életünk értelmének lényegéről.

A Tőkés László Alapítvány kuratóriuma idén XXVII. alkalommal ítélte oda a Tőkés-díjat, amit évente jeles magyar közéleti személyiségeknek nyújtanak át. A Tőkés László Alapítvány 223 magyar iskolába járó, szociális gondokkal küzdő diák tanulását támogatta 2020-ban. A pandémia miatt idén kétszer adták át a Tőkés-díjat: 2021. nyarán Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke vette át az elismerést Kisvárdán.

-y -nes

* * *

Bagdy Emőke kapta idén a Tőkés-díjat Kisvárdán

Fekete Károly református püspök laudációját - az alábbiakban - teljes terjedelemben közöljük!

Bagdy Emőke méltatása a Tőkés-díj átadása alkalmából

(Kisvárda, református templom, 2021. október 24-én)

Nem könnyű feladat laudációt mondani annak a Bagdy Emőkének a méltatásakor, aki sokakról írt vagy mondott már remekbe szabott, telitalálatos és igaz laudációkat, aki emberismerete mellett mestere a szavaknak is, és van érzékenysége az intellektuális és lelki megnyilvánulások hívatott értékelésére.

Volt kitől tanulnia, mert Nagyapja a világháború előtt közismert hazafias költő volt. A Rákosi-érában sokat rettegett, mert Trianon-sirató versei miatt megbélyegzett osztályellenséggé vált. Mint sokan mások, félt, hogy „elviszi a fekete autó”. Édesapja, Bagdy István tudós-tiszteletes lelkipásztor is a szavakból élt és az Isten szolgálata mellett az emberszolgálat volt az élethivatása. Bagdy Emőke életét meghatározták Édesapja szolgálati helyei, aki Tiszafüreden, Egerlövőn, Bükkzsércen, Pesterzsébeten, Ládbesenyőn, majd Budapesten volt lelkipásztor.

Bagdy Emőke középiskoláit Miskolcon végezte. Származása miatt nem folytathatott rögtön egyetemi tanulmányokat, ezért először gyógytornász képesítést szerzett a budapesti Gyógytornászképző Szakiskolában (1961), majd 1963-ban nyert felvételt az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK pszichológia szakára, ahol 1968-ban kapott diplomát. 1972-ben védte meg bölcsészdoktori disszertációját. Később a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen klinikus szakpszichológus (1982), szupervízor (1996), és pszichoterapeuta (2001) végzettséget szerzett. 1982-ben lett a pszichológiai tudományok kandidátusa, 1995-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett habilitált doktori címet.

Bagdy Emőke katedrára termett, vérbeli pedagógus. Otthonosan mozog a tudományos, akadémiai közegben és az ismeretterjesztés területein is. Iskolateremtő munkásságának gyümölcsei ismertek nemzetközi és hazai szinten is, el egészen a székelyföldi Illyefalváig.
A lipótmezei Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben (később: Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) 1968-tól Mérei Ferenc irányításával kezdett dolgozni. Ez a hely az ‘56-os priuszosok menedéke volt. Mérei olyan szellemi központot hozott létre Lipótmezőn, amit a klinikai pszichológia bölcsőjének tekintenek. 1982-től a Klinikai Pszichológiai Osztály vezetőjeként. Itteni működését klinikai pszichológiai és pszichoterápiás szakigazgatóként fejezte be.

Bagdy Emőke kapta idén a Tőkés-díjat Kisvárdán

1985-ben kezdte meg a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen a pszichológiai oktatás megszervezését, és vezette a Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszéket (1987-1994), a Debreceni Orvostudományi Egyetemen pedig 1985-től 1987-ig volt az orvosi pszichológia oktatója. A ’90-es évek közepén tevékeny szerepet játszott a szupervízori szakirány hazai meghonosításában. 1994-től 2001-ig a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen volt a klinikai pszichológiai tanszék tanszékvezető tanára. 2000-től a Károli Gáspár Református Egyetemen tanított tanszékvezetőként, 2005-től pedig ugyanitt lett intézetvezető 2010-ig. 2010-től a Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszék professor emerita-ja.

Hatalmas ívű pályájával Bagdy Emőke a magyar klinikai pszichológia és pszichoterápia meghatározó egyénisége. Még felsorolni is sok, hogy milyen szakterületeken alkotott maradandót. Nevéhez kötődik a klinikai munka képzési- és továbbképzési rendszerének átgondolása, a pszichodiagnosztika kidolgozása és fejlesztése, a pszichoterápia különböző technikáinak terjesztése és magas szintű művelése, nélküle elképzelhetetlen a magyar mentálhigiénés képzés.

Több száz tanulmányt publikált, sok könyvet írt és szerkesztett, mintegy 1300 előadást tartott kül- és belföldön, közkedvelt meghívottja az ismeretterjesztő sorozatoknak és a legkülönfélébb továbbképzéseknek. Több bestseller mű szerzője, mint pl. a Hogyan lehetnénk boldogabbak? című kötete. Nagy visszhangot változz ki a Lélek-tantörténetek című, 12 részes TV sorozata (2009), ami párkapcsolatról, konfliktusoldásról, lelki egyensúlyteremtésről tanította a felnőtteket.

A pszichofitness terjesztésésével műfajteremtővé lett és előadásaival bejárta az országot, de köteteivel, video- és online előadásaival is harcba szállt az embert nyomorító stresszel, depresszióval, hogy sokakat segítsen az önfejlesztő, és lazító technikák alkalmazásával felszabadultabb és boldogabb életet élni. Sokféle díja és elismerése közül itt illik megemlítenünk az országos ismertsége és népszerűsége miatt 2013-ban megkapott Prima Primissima díjat az oktatás és köznevelés kategóriában.

A mögöttünk lévő járványhelyzet fizikai-lelki próbát jelentő hónapjaiban naponta simogatta ki gondterheltségünket a rádióban-televízióban, amikor ízes, megnyugtató beszéde és tanácsai hatására könnyebb volt túlélni a bezártság napjait.

Professzor Asszony keresztyén elkötelezettsége közismert. A Szentírás tanítása határozza meg értékrendjét, erkölcsi felfogását, emberképét, amiről a közelmúltban így nyilatkozott:

„Az ember nemcsak testi-lelki, hanem szellemi-spirituális lény is. Anyagi valóságunk mérhetőségével szemben a boldogságot s békét elősegítő humán minőségeink nem mérhetők, csak átélhetők.

Ezek, mint kötődés, hála, irgalom, együttérzés, szeretet, hit, remény, együttműködés, az értékvilágban a materiális javak mögé szorulva eltörpülve erőlködnek életben maradásukért. Emberi világunk veszélyes irányba kezdett haladni. Mi is történt. Identitásunk tartópillérei, a közös értékeink rogyadoznak. Ugyanis ahogyan felnövünk, az elménk kinyílik a világ megismerésére, onnantól kezdve nem csupán földhözragadt materiális lények vagyunk; megkezdődik az identitásépítés, értékek és minőségek beépítése: hogyan kell élnünk? Képessé válunk önreflexióra, önmegítélésre abban: ki vagyok én, hova tartozom, mik a céljaim, feladataim, jól cselekszem-e, mi az értelme az életemnek? A materiális tengely mellett ez az életünk vertikális tengelye, itt vannak az emberi minőségek. Minden válasz hitből fakad, hitbeli meggyőződés. … A legfőbb Úr és kőtáblái helyére került a mammon, ez a pénz.” (Mandiner: Újra embernek kell lennünk…)

Ilyen szemléletmóddal lett Bagdy Emőke spirituális ébredésünk szószólója. Alkalmassá teszi erre Istentől kapott lélekgyógyító személyisége, akit életünk Ura küldetéses emberré tett és sokféle lelki ajándékkal ruházta fel. Lelki ajándékait tele marokkal hinti tanítványai, betegei, kollégái, barátai, olvasói, vegyes összetételű közönsége elé.

Mindenkor igyekszik megízleltetni, hogy mit jelent hitvallóként, szószólóként, spirituális töltéssel megszólalni, és milyen az, amikor az ihletért bizony a felső világba kell menni.

Keresztyén emberként komolyan veszi, hogy testünk a Szentlélek temploma, megszentelt hely, amiben Isten Szentlelke teheti áldássá, célirányossá és boldogítóvá a nekünk adott kreativitást, ügyességet, fantáziát és szeretetet. Hisz a spirituális dimenzióban, amely nyitott az Isten végtelen lehetőségeire. Ezért az Úristen földi templomát sem veti meg. Sőt, gyermekségétől fogva otthonának érezte az Isten házát. Ennek bizonysága, hogy Bagdy Emőkét nem csak úgy köszönthetjük, mint az emberi lélek templomának építgetőjét, hanem mint valóságos templomépítőt is.

Éppen egy hónapja van annak, hogy a Pesterzsébeti Összetartozás Református Templomát felszentelték. A pesterzsébeti templom alig száz méterre van attól a helytől, ahol hajdan Bagdy István lelkipásztor építtetett vályogból imatermet a kommunista ötvenes években. Bagdy Emőke minden módon segítette a templomépítést. Gyűjtött, előadásokat tartott, téglajegyeket és támogatói jegyeket árult, jótékonysági koncertet rendezett, mozgósította kapcsolatait, neveseket szólított meg és névtelen támogatókat verbuvált. A templom Makovecz Imre és tanítványa Dósa-Papp Tamás tervei szerint épült meg. Bagdy Emőke hétéves álma valósult meg, amikor azt mondta: „Hálás vagyok, mert elfogadta Isten az én szolgáló felajánlkozásomat, hogy összekötve múltat és jövőt, elinduljak hitvalló őseim, lelkész édesapám nyomdokain az Úr házának felépítése szolgálatára. Ez a folyamat és eredménye számomra az életem teljességélménye.”

Reformáció havában megköszönjük a nagy Ajándékozónak, az Élet Urának Bagdy Emőkét és az általa hűséggel közvetített üzenetet, amely nekünk, a sokszor két lábon járó szentségteleneknek tisztán hirdeti: a Szent Isten azzal lett páratlanul nevezetes, hogy maga lett ebben a világban a két lábon járó életszentség Krisztusban, aki maga lett a bennünk hatni akaró Szentséges, hogy tartásos minőségi emberekké váljunk.

Köszönjük, hogy színesen és sokféle irányból, de változatlanul magas hőfokú tanúsággal józanít bennünket!

Olyan korban élünk, amikor szinte túlhajtott módon a sztárolt emberekre figyel a világ, s nem a hitvallókra. Sőt Magyarországon a „megasztár” a menő, de nekünk éppen a Bagdy Emőke-féle életművek bizonyítják, hogy a tartalmas hitvallókkal többre megyünk, mint a kihúnyó-múló- és hullócsillagokkal.

A sztárolt embert a sztárcsinálók kitalálják és felépítik, a hitvalló épül és épít.

A sztárolt embernek kitalálják az image-t, a hitvallónak karakteres arca van.

A sztárolt ember a reflektorfénybe vágyik, a hitvallóban világosság támad és továbbadja azt.

A sztárolt ember várja, hogy felfedezzék, a hitvallót a megragadottság felfedezése hordozza.

A sztárolt embernek szlogent adnak a szájába, a hitvallónak megadatik a helyén mondott szó.

A sztárolt ember számára szórakozás Jézus Krisztus, mint szupersztár, a hitvallóban viszont hálás öröm támad a passió Krisztusának életművéért.

A sztárolt ember szeretné megvalósítani önmagát, a hitvalló a megváltás megvalósultságát éli meg.

A sztárolt ember elkopik és lassan kimegy a divatból, a hitvalló ragyog és óhatatlanul aktuális marad.

Bagdy Emőke professzor asszony méltán kapja meg a Tőkés-díjat, mert életével és munkásságával magyar nemzetünk jól-létéért végezte és végi szolgálatát.

Isten őrizze és tartsa meg életét még sokáig, és erősítse felelősségérzetét Jézus Krisztus ígérete: „Aki tehát vallást tesz én rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt” (Mt 10,32).

Fekete Károly református püspök

Közzététel: 2021. október 20.

Budapesti Székely Kör