Az erdélyi magyar írásművészet legjobbjai

Erdélyi Helikon-est Pátyon

Dévai Nagy Kamilla érkezéseA Tavasz dícsérete címmel irodalmi, zenés estet tartottak 2013. április 6-án a pátyi Művelődési Ház dísztermében. A rangos irodalmi esten szemelvények hangzottak el az Erdélyi Helikon szerzőinek írásaiból, hallhattuk Áprily Lajos, Dsida Jenő, Kemény János, Olosz Lajos, Reményik Sándor, Tamási Áron és  Wass Albert örökértékű írásait. Az esten közreműködtek: Dévai Nagy Kamilla Liszt-, Bartók-, és Kazinczy díjas előadóművész, a Krónikás Zenede alapító igazgatója, Medgyessy Éva irodalom- és színháztörténész, Óss Enikő színművész, rendező, a Thália Stúdió Los Angelesi Magyar Színkör alapító igazgatója, Tarján Györgyi, Magyar Filmkritikusok- és Emmy díjas színművésznő, énekesnő, rendező. Gyermekszereplők: Mártonfi Mikolt Kata, Mártonfi Zselyke Anna, Kovács Kemény Ákos, Kemény Botond és Kemény Csongor. A műsort rendezte: Óss Enikő.

Tarján GyöngyiAz est után megkérdeztük Kemény Endrét, báró Kemény János unokáját, méltassa az egykori Erdélyi Helikon folyóirat helyét és szerepét az irodalmi életben. Az est házigazdája elmondta: – A Kemény János Alapítvány (Erdélyi Helikon-Marosvécsi Kemény Alapítvány) a Marosvécsen élt és tevékenykedett báró Kemény János írói, irodalomszervezői és színházszervezői munkásságának, szellemi hagyatékának, valamint az Erdélyi Helikon íróközösség (helikonisták) az egyetemes magyar irodalom érdekében kifejtett szellemi örökségének ápolását, népszerűsítését tartja a legfontosabbnak. Kiemelt feladatok közé tartozik Marosvécs településsel kapcsolatos helytörténeti értékek ápolása kutatása és népszerűsítése, társadalmi, kulturális, oktatási helyzetének megóvása, fejlesztése. Az alapítvány foglalkozik a marosvécsi Kemény család családtörténetének kutatásával, valamint kiemelt tervek között szerepel Kemény János megjelent írásainak újra kiadatásának, és a még kéziratban maradt hagyaték feldolgozásának és megjelentetésének elősegítése, személyét méltató írások gyűjtése, archiválása.

KiskölökMedgyessy ÉvaKemény Endre elmondta: – Az Erdélyi Helikon a helikoni írói közösség folyóirata, havonta megjelenő szépirodalmi és kritikai folyóirat volt. Első száma 1928 májusában, az utolsó 1944 szeptemberében jelent meg Kolozsvárt.  Egy önálló folyóirat alapításának terve már a Helikon első (1926-os) marosvécsi találkozón felmerült, megvalósítására azonban csak 1928-ban került sor. A helikonisták örömmel fogadták a rég álmodott lap megjelenésének hírét, főleg mikor a felelős szerkesztő értesítette őket erről. A Molter Károlynak címzett levélben ezt olvashatjuk: „Örömmel értesítelek a Szépmíves Céh Igazgatóságának arról az elhatározásáról, hogy a Helikon régóta tervezett folyóiratát, 1928 májusában ERDÉLYI HELIKON néven megindítja. Azzal a reménységgel fogunk hozzá a megszervezéshez, hogy az új folyóirat az erdélyi magyar írásművészet legjobb értékeinek gyűjtőhelye s a helikoni munkaközösség erőteljes életmegnyilvánulása lesz. Addig is, amíg részletesebb híradások az erdélyi és magyarországi sajtóban megjelennek, kérünk, szíveskedj ismerőseid körében a figyelmet a meginduló folyóiratra felhívni.
Szíves üdvözlettel: Áprily Lajos”

ElőadókKemény Endre, az Erdélyi Helikon-Marosvécsi Alapítvány elnöke rámutatott: – Várvédő címmel új folyóirat indításába kezdett az alapítvány. Kiadványaik azt a célt szolgálják, hogy irodalmunk történetének rendkívül érdekes, máig aktuális kérdéseket boncolgató, ám sajnos méltatlanul feledésbe merült hagyatékát, annak szellemi értékeit felelevenítsék. Kincskeresésre vállalkoztak, olyan örökség felszínre hozatalára, mely a maga teljességében és összefüggéseiben nem közismert. A Várvédő feleleveníti az írók, költők alakját, életútját és ízelítőt ad műveikből, melyek reményeik szerint kedvet adnak ahhoz, hogy ki-ki levegye a polcról a könyveket és teljes egészében megismerje vagy újra felfedezze ezeket az életműveket.

Helikon est

Gyerkőcök

A Kemény János vezetésével alakult, évente a marosvécsi várban tanácskozó írói csoportosulás összesen 55 tagot számlált. Volt köztük kispénzű tanár, nagybirtokos gróf, ügyvéd, lelkész, hírneves író, kezdő publicista, idős tollforgató és ifjú pályakezdő. A Várvédő folyóiratban mindenkiről szeretnének megemlékezni, első száma 2011 őszén jelent meg, melyben 14 helikonista írót, költőt ünnepeltek. A napokban jelent meg a folyóirat második száma. A Várvédő füzetekben nem csupán a két világháború közötti erdélyi írókat és költőket mutatják be, hanem találkozhatnak a mai magyar szellemi és irodalmi élet elhivatott, jeles képviselőivel is. Kemény Endre bízik abban, hogy várvédő tevékenységük egyformán hozzájárul majd a marosvécsi várkastélyban létrejött, egyedülálló irodalmi csoportosulás művészetének ápolásához, és újraélesztéséhez, valamint erős várunk, a szellem, a kultúra szolgálatához is.

Óss EnikőÓss Enikő az irodalmi est rendezője kérdésünkre elmondta: – Férjével, Varga Tibor színművésszel 1978-ban megalapították Kalifornia magyar színházát, a Thália Stúdió Los Angeles-i Magyar Színkört, amely évente egy-két bemutatóval jelentkezett, folyamatosan, és a nyugati part egyetlen állandó magyar színházaként működött. Közben a Társulat és a köréje szerveződött magyar közösség élénk figyelemmel kísérte a Magyarországon és Erdélyben zajló társadalmi-politikai változásokat. Az Óss-Varga házaspár vezetésével segélyakciókban vettek részt, a kisebbségi jogok védelmében szólaltak fel. Az erdélyi származású színművész 2009-ben hazatelepedett Magyarországra, s noha korára való tekintettel már élhetné nyugodt nyugdíjas éveit, ő inkább az erdélyi magyar irodalmi élet felpezsdülésén fáradozik hol Pátyon, hol Budapesten, hol épp a verőcei „Erdélyország az én hazám” fesztiválon. Az Erdélyi Helikon munkatársaival idén is találkozhatnak a Világtalálkozóra ellátogatók.

Frigyesy Ágnes
A szerző felvételeivel
Közzététel: 2013. április 8.

Erdélyi Helikon

Budapesti Székely Kör