„Boldog vagy, mert hittél”

Mátyás-mozdonnyal
a csíksomlyói búcsúban

Frigyesy Ágnes képes-beszámolója

Hajnali négy órakor érkezem a Keleti pályaudvarra. A Székely Gyors már bent áll, a zarándokok szépen gyülekeznek. Andrással felragasztjuk – Csaba testvér áldozatos munkájának szóló – adománykérő levelünket a vonatkocsik ajtajára, hogy mire érkeznek a zarándokok, már olvashassák. Közben befut a Csíksomlyó expressz. A két vonat idén első alkalommal soha nem látott hosszú (fél kilométeres) össznemzeti zarándokvonattá egyesül. Negyed hatkor Isten kegyelméből útnak indulunk.

Nagyvárad - állomásElső határon túli megállóhelyünk Nagyvárad. Magyar testvéreink az állomáson várnak. Tőkés László, EP-képviselő hatalmas bokrétával fogadja a zarándokutasokat. A csokrot épp a mi kocsinkban nyújtja be. Mintha felcsillanna egy titkos könnycsepp a szemében, szemünkben. A későbbiekben Csaba testvér árváinak szervezett adománygyűjtő utunkon visszük magunkkal a csodálatos mezei bokrétát a vonaton, majd vendéglátóink, az ifjú Incze házaspár otthonát díszíti.

Kolozsváron még nagyobb tömeg várja az utasokat. Pécsi L. Dániel jelképművész és a zarándokút főszervezői külön Emléklappal köszöntik Kolozsvár magyarságát: „Emléklap a Székely gyors és a Csíksomlyó Expressz Székelyföldre tartó utasaitól Kolozsvár rendületlenül kitartó magyarságának a zarándokvonatot vontató Mátyás-mozdony érkezése alkalmából. Kolozsvár, 2013. május 17. Frigyesy Ágnes, T. Hámori Ferenc, Mező Tibor, Petrus György, Pécsi L. Dániel.”

KeresztállításGyergyószentmiklóson Csaba testvér által működtetett Szent Anna Otthon lakói fogadják a zarándokokat. Adománygyűjtésünk felét az Otthon vezetőjének, Orsinak adjuk át. Közben a nevemet hallom, s kit látnak szemeim, a 93 esztendős Ferencz Ervin atya is – betegen – kijött, hogy láthassa a Mátyás mozdonyt és találkozhasson a zarándokokkal. Mellette Kovács Laci barátunk. Megöleljük egymást, és már robog is tovább a Mátyás-mozdony húzta zarándokvonat, a mintegy 1100 utasával. 

Idei mottó: „Boldog vagy, mert hittél”

TömegA legnagyobb keresztalja a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz utasaié. Szombaton reggel zarándokutasainkat falvanként veszik fel az állomásokon. Pécsi L. Dániel jelképművész- , és Kiss András zászlótartó és hordozó jóvoltából Mária országa címeres zászlóval zarándokolunk végig Csíkszereda és Csíksomlyó utcáin, majd kapaszkodunk fel a Kis-Somlyó és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe. Az idei pünkösdi búcsú szónoka Ternyák Csaba egri érsek, aki    prédikációjában a boldogságot a hit következményének nevezte. Aki belép a hit kapuján, nem veszít el semmit abból, ami az emberi életet boldoggá, széppé, szabaddá teszi – mondta az ünnepi szónok.

A legnagyobb magyar katolikus zarándoklatra, ma már nem csak katolikusok, hanem protestánsok, hívők és útkeresők, egyaránt érkeznek. Zarándokvonatunkon utaznak Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, Magyarországról érkező utasaink, sőt Franciaországból 15 fős magyar delegáció érkezik, akik sértve érzik magukat, hogy egy román televíziós csatorna lefranciázta őket.

VonulókE cikk szerzője a pünkösdi ünnepi szentmise előtt beadja az összegyűjtött adományt a Szent István Gyermekvédelmi Központ vezetőjének, Balázs Zsókának megőrzésre. A Csaba testvér által működtetett és fenntartott Otthon előtt a ház lakói csodálatos székely ruhában fogadják az arra járókat és árulják a maguk által készített kis bordó, bársony válltáskákat. A kegytemplomra csodálatos látvány tárul… melynek udvarán órákon át gyóntatnak a ferences atyák. Idén első alkalommal nem mossa tisztára a zarándokokat az égi zivatar… „Boldog vagy, mert hittél” – az idei pünkösdi búcsú jeligéjét olvashatja minden Csíkomlyóba érkező zarándok…

890 000 Ft Csaba testvér árváinak

Egyek vagyunkIdén az össznemzeti zarándokvonat (Csíksomlyó expressz, Székely gyors) fővédnöke Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Csaba testvér épp 20 esztendeje ütötte le a ma már viruló, ám akkor teljesen elhagyatott kolostor ajtajáról a vas-lakatot, hogy befogadhassa az utcán csellengő, magukra maradt árva gyermekeket, s alapította meg a Dévai Szent Ferenc Alapítványt. A maroknyi gyermekseregből és az egyetlen dévai házból ma 71 otthon biztosítja 2380 gyermek lelki-szellemi-testi fejlődését.

AdományátadásA zarándokút főszervezői Frigyesy Ágnes újságíró kezdeményezésére úgy határoztak, hogy ezt a páratlan missziós munkát támogatni szeretnék! Ennek értelmében adománygyűjtést kezdeményeztünk a vonaton Csaba testvér és alapítványa gyermekmentő missziós munkájának támogatására. Asztrik atya két nappal az utazás előtt lemondta részvételét, akit Budapestről kértünk fel, ferences jelenlétével támogassa missziós munkánkat! Tőkés László EP-képviselő bokrétája és egy kis harangszó, valamint Kiss András és Szövérfi Ferenc zarándokok önzetlen munkája az újságírónő mellett mégis meghozza a várva várt eredményt, így két futamban járjuk végig a 14 kocsiból + két büfékocsiból álló fél kilométeres vonatot. Csaba testvér nevére mindenütt felcsillanak a szemek, gyűjtésünk eredménye mintegy 890 000 Ft.

TemplomSzombaton délután a pünkösdi ünnepi szentmisét követően adományunkat átadjuk Csaba testvérnek a csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ udvarán, ahol a Magyar Világtalálkozó főszervezői idén Böjte Csaba testvérnek ítélték A Világ Magyarságért kitüntetést, mely szintén szombaton délután került átadásra. Ezt követően Csaba testvér bemutatta két akkor megjelent „Az örök élet zarándoka vagy” és „A fehér Szív útja” című két új CD-jét.

Hitünk, nemzetünk kapuja az ezeréves határnál

VonulókPünkösd vasárnap indulunk Csíkmadéfalva érintésével a Gyimesekbe, az ezeréves határhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két külön vonatként érkezik Csíkmadéfalvára a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz. Innen összekapcsolva, egy szerelvényként haladunk tovább a Gyimesekbe. Gyimesbükkön K. Salamon József plébános atya felszenteli a Hitünk, nemzetünk kapuját és oszlopait,  a magyarság és a gyimesi nép megmaradásának jelképeit. Papp László plébános atya Márton Áron, Erdély nagy püspökét állítja hallgatósága elé példaképül a kontumáci kápolna előtt bemutatott szentmisén. A Mustármag Énekegyüttes bemutatja Népemért vállalom című zeneművet, a szentmisén közreműködnek a marosvásárhelyi Szent Imre Kollégium diákjai.

Ezt követően megtekintjük a Rákóczi vár romjait, valamint a vár tövében a határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrházat (a MÁV egykori legkeletibb őrházát). Kora délután nagy ováció közepette befut a 555 évvel ezelőtt királlyá koronázott Mátyás arcképével díszített Mátyás-mozdony. Délután ki-ki betérül Csaba testvér gyimesbükki otthonába, vagy a Deáky panzióba.

TájAz ezeréves határnál megtartott szentmisét és ünnepséget követően betérünk a Deáky Panzióba, ahol megalakult a Panoráma Világklub Gyimesi Csángó Társklubja a gyimesi csángó kereszt felállításával, melyet K. Salamon József gyimesbükki plébános szentelt fel, majd megáldotta a Mária országa címeres zászlót, melyet idén a Mátyás-mozdony húzta zarándokok mindenhová vitték magukkal, kifejezve ezzel Szűz Máriához történő kötődésüket. A gyimesi csángók a klub megalakulásával az öt kontinens több mint félszáz országát, államát összekötő Panoráma Világklub kapcsolatrendszerébe kerültek. Az ünnepi műsort követően indultunk vissza a gyimesbükki állomásra, ahonnan este szomorú szívvel hagytuk el a gyimesbükki vasúti pályaudvart. Másnap pedig egésznapos, hosszú utazást követően tértünk haza zarándokutunkról.

Táncosok

Táncosok

Templom

Oltár

Babakocsis anya

Papok

Közzététel: 2013. május 25.

Budapesti Székely Kör