Tiltakozik az SZNT elnöke
a közigazgatás tervezett átalakítása ellen

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint a román kormány által tervezett közigazgatási átalakítás megvalósítását - jelen formájában - nem szabad megengedni. Izsák Balázs a 3. Magyar Világtalálkozó keretén belül megtartott előadásában 2013. május 24-én Budapesten, a Bújdosó Székely Vendéglőben kifejtette: - A román kormány kettős játékot űz, bár Victor Ponta miniszterelnök korábban megígérte, hogy minden nemzetközi kötelezettségvállalást tiszteletben tartanak és szakmai kritériumokat helyeznek előtérbe az átalakításkor, a tervezet nem ezt mutatja.

Izsák BalázsKözölte: az elképzelések megvalósulásával sérülne a kisebbségi és regionális nyelvek európai chartája is. 

Látszatkonzultáció ugyan folyik a témában, de egyértelmű, hogy amit a kormányfő ezzel kapcsolatban Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén ígért, nem kívánja betartani - mutatott rá.

Izsák Balázs szerint nem szabad megengedni, hogy Székelyföldet olyan közigazgatási régióba sorolják, ahol a magyarság aránya 30 százalék alatt van. Ezt minden demokratikus, erőszakmentes eszközzel meg kell akadályozni - jelentette ki. Az elnök ilyen lehetséges eszközként említette többek között a félpályás útlezárásokat.

ElőadókIzsák Balázs közölte: az általuk indított európai polgári kezdeményezés olyan szakaszába érkezett, hogy hamarosan az Európai Bizottság elé kerülhet. Tervezetük kész van, ismert, most jöhet a következő lépés - ha a bejegyzés megtörténik - az egymillió aláírás összegyűjtése. Az SZNT azt javasolja, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. 

Jelezte, felajánlotta az együttműködést a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), és arra jutottak a megbeszéléseken, hogy kölcsönösen támogatják egymás európai polgári kezdeményezéseit. 

Az RMDSZ az európai polgári kezdeményezés eszközével arra kívánja rávenni az Európai Uniót, hogy alkosson jogszabályt az EU  kisebbségeinek védelméről. 

Izsák Balázs szerint az uniónak alapvető értéke a kulturális sokszínűség, és az unió kohéziós politikájának úgy kell megvalósulnia, hogy közben a regionális szempontok és Európa sokszínűsége ne sérüljön. 

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az Európai Unió polgárai - egymillió támogató aláírás összegyűjtésével - közvetlenül is kezdeményezhetik uniós jogszabályok megalkotását vagy módosítását. Az aláírásgyűjtést azt követően lehet elindítani, hogy az Európai Bizottság megállapítja: az unió jogkörébe tartozik a jogalkotás az adott kérdésben.

Forrás: MTI

Közönség

Frigyesy Ágnes felvételeivel
Közzététel: 2013. május 26.

Budapesti Székely Kör